ChristenUnie Middelburg wil Oekraïners opvangen in noodopvang en bij Zeeuwen thuis: 'Dat is onze plicht'

ChristenUnie Middelburg roept Middelburgers én het college van burgemeester en wethouders van de gemeente op om gastvrij te zijn en hulp te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne. "Op het moment dat je een stad bent waar de Four Freedoms uit worden gereikt en je bent een 'Shelter City', dan moet je daar een voorbeeld in geven", zegt raadslid Arjan Beekman.
Arjan Beekman
Raadslid Arjan Beekman van de ChristenUnie in Middelburg © Omroep Zeeland
Middelburg is al enkele jaren Shelter City. Een plek waar mensenrechtenverdedigers die worden bedreigd weer even kunnen opladen en in alle rust hun werk kunnen voortzetten. De stad heeft ook vanwege de Four Freedoms Awards een bijzonder band met mensenrechten. Die worden elke twee jaar uitgereikt in Middelburg. "Dat schept verplichtingen. Er zijn mensen in Europa op de vlucht, het is verschrikkelijk. Als je ziet hoe goed de landen rondom Oekraïne mensen opvangen, dan vinden wij dat wij ook ons steentje moeten bijdragen."

Een combinatie tussen noodopvang en opvang bij Zeeuwen thuis

Het liefst ziet Beekman dan een combinatie tussen een noodopvang, die er al in Middelburg is, en ruimte voor de opvang bij Zeeuwen thuis. "Het gaat als het goed is om tijdelijke opvang. Het belangrijkste is dat mensen een veilige plek krijgen waar ze even tot rust kunnen komen en een bed hebben om te slapen. Misschien zijn jouw kinderen wel uit huis en heb jij een plekje over. Daar hopen we op, dat mensen dat aanbieden."