Deze Zeeuwse oestermessen gaan de hele wereld over

Alexander Bol uit Vlissingen maakt geen messen van roestvrij staal of van zilver. Nee, hij maakt als enige ter wereld oestermessen van titanium. Supermoeilijk om te bewerken, flink aan de prijs, maar wel twee keer zo sterk als gewoon staal. Zijn titanium oestermessen worden inmiddels over heel de wereld verkocht.
De eerste titanium oestermessen komen uit Vlissingen
De oesterwereld is hem met de paplepel ingegoten. "Mijn ouders hadden een oesterkwekerij in Yerseke en mijn vader stak altijd zijn eigen oesters open. Op een dag in 2014 brak zijn mes af. Dat vond ik gevaarlijk en dus besloot ik zelf oestermessen te produceren", vertelt Bol.

Perfectionist

Bol begon met handgemaakte messen met een houten heft. "Dat was erg arbeidsintensief. In drukke periodes liep de wachttijd op tot driekwart jaar, vandaar dat ik besloot over te stappen op titanium." Die overstap ging niet van een leien dakje. "Ik heb in totaal negen ontwerpen gemaakt met een 3D-printer totdat ik tevreden was. Ik ben een perfectionist dus het moet naar mijn idee goed zijn voordat het product de deur uitgaat."

Luxeproduct

Het titanium is flexibel en roest niet, maar het is geen goedkoop materiaal. "Er zijn weinig fabrieken die titanium in de juiste vorm kunnen maken waardoor het duur is om aan te schaffen", verklaart Bol. Dat is een van de redenen waarom het mes 475 euro kost. "Je kunt het vergelijken met een horloge of een luxe auto, het is een luxeproduct. Dit mes is niet voor iedereen, maar wel voor de oesterliefhebber die er wat voor wil neerleggen."
titanium oestermessen
Er zit een groot verschil tussen titanium en plastic oestermessen © Omroep Zeeland
De meeste messen verkoopt Bol aan Amerika, omdat oesters daar volgens hem een stuk populairder zijn. "Daar heerst een oestercultuur. Ze hebben oesterbars en veel meer verschillende recepten dan wij kennen. Oesters zijn daar echt een trend", legt Bol uit. Vandaar dat hij een lijntje heeft uitgegooid bij de Amerikaanse foodblogger Virginia Schaffer. "Zij heeft mijn eerste mes gekocht en is echt een begrip onder oesterliefhebbers. Dankzij haar review en grote netwerk gaan er veel bestellingen naar Amerika."

Geen vervanging voor plastic mes

Nu heeft Bol nog een baan naast het messen maken, maar hij hoopt er uiteindelijk volledig zijn brood mee te kunnen verdienen: "Er worden wereldwijd miljarden oesters per jaar gegeten, dus de markt is ontzettend groot." Toch verwacht hij dat zijn mes de markt niet compleet zal veranderen. "Het goedkope mes is een wegwerpartikel en krijg je soms zelfs gratis bij een mandje oesters. Mensen die niet zo vaak oesters eten zullen deze messen blijven gebruiken. Maar mijn messen zijn natuurlijk veel mooier en sterker. Ik zal dit nog jaren blijven doen", aldus Bol.
Het oestermes van titanium
Het oestermes van titanium © Omroep Zeeland