Waarom je veel minder raamposters ziet voor de gemeenteraadsverkiezingen

Kijk eens uit het raam. Zie je een verkiezingsposter in je straat hangen? Grote kans van niet. En dat valt ook politicoloog Herman Lelieveldt op: "Ik vind dat het dit jaar wel heel weinig is." Een verkiezingsposter achter een raam vinden lijkt dit jaar zoeken naar een speld in een hooiberg. Lelieveldt ziet verschillende oorzaken van de ontbrekende raamposters.
Herman Lelieveldt legt uit waarom je veel minder raamposters ziet
Jarenlang was het een vast straatbeeld: de buurman hangt een poster van de SP achter het raam, terwijl je tegenoverbuurvrouw haar raam bekleed met een exemplaar van de VVD. Dit jaar lijken de Zeeuwen minder uitgesproken achter het raam. Lelieveldt ziet meerdere mogelijke oorzaken van het ontbreken van de raamposters: "Vooral de leden van politieke partijen hangen de posters op. De laatste jaren neemt het ledenaantal bij veel partijen flink af. Minder dan drie procent van de Nederlanders is lid van een politieke partij. Wat dat betreft is het niet wonderbaarlijk dat je niet zoveel posters ziet."

Campagnes moeilijk op gang

Een andere oorzaak zou de coronapandemie kunnen zijn: "Ik denk dat de campagne moeilijk op gang is gekomen omdat we toch nog een beetje in het staartje van de coronatijd zitten. Ik denk dat partijen moeite hebben gehad om het allemaal op de rails te krijgen."
De verkiezingsposter verdwijnt uit het straatbeeld
De verkiezingsposter verdwijnt uit het straatbeeld © Omroep Zeeland
Een derde verklaring van de missende raamversieringen ligt voor de hand. Tijden veranderen: "Campagnes worden steeds meer online gevoerd. Bijvoorbeeld via gerichte Facebookadvertenties die zich richten op een specifieke doelgroep", legt Lelieveldt uit.

Hebben de raamposters effect?

Het is de vraag of de raamposters ook daadwerkelijk effect hebben: "Dat weet ik niet. Eigenlijk zou een partij een keer in de ene buurt wel posters moeten ophangen en in de andere buurt niet. Dan kun je meten wat het verschil is, maar nu weten we dat niet. Het is wel zo dat het natuurlijk een aardige indicatie is van hoeveel steun er is voor een partij."