Milieuorganisatie: plasticafval is groot gevaar voor het leven in de Westerschelde

De Westerschelde zit vol plastic bolletjes. Dat staat in een rapport dat de Plastic Soup Foundation vandaag naar buiten heeft gebracht. Deze zogenoemde nurdles zouden vooral afkomstig zijn van de haven van Antwerpen, Dow Chemical in Terneuzen en de haven in Vlissingen.
Inge de Groot op het strand bij Neeltje Jans
In 2018 ruimden vrijwilligers al nurdles op van de Zeeuwse stranden. © Omroep Zeeland
Het rapport is opgesteld door een ambtenaar die anoniem wil blijven. De Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet om plasticvervuiling tegen te gaan, is geschrokken door het rapport. "Dit is een reden te meer om nee te zeggen tegen de plannen van chemiereus INEOS een nieuwe ethaankraker te bouwen om zo nóg meer plastic te kunnen produceren", schrijft de organisatie in een reactie. Eerder tekende ook de provincie Zeeland al bezwaar aan tegen de komst van die kraker, omdat zij bang is dat de kraker te veel stikstof uitstoot die in Zeeland terecht zou komen.

Vervuiling met nurdles eenvoudig te voorkomen

Het kwalijkste aan de vervuiling met nurdles, is dat het volgens de stichting heel makkelijk te voorkomen is. "Het is een zinloze lekkage die je heel makkelijk kunt voorkomen door beter en anders te gaan werken", zegt Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation. Volgens Dagevos ligt het grootste probleem bij de manier waarop de tankwagens met die bolletjes gevuld worden.
"Dat wordt er echt ingestort en dan valt er een deel naast en op de vrachtwagen", legt Dagevos. "Die vrachtwagens verspreiden de bolletjes dan tijdens het rijden." Op meerdere plekken in Nederland is de Plastic Soup Foundation hier al met bedrijven mee aan de slag gegaan. "Die bedrijven noemen dat dan echt een blinde vlek", aldus Dagevos.

Een groot gevaar voor de Westerschelde

De bolletjes zijn volgens Dagevos een groot gevaar voor het leven in de Westerschelde. "Plastic breekt superslecht af en komt op deze manier in de voedselketen", somt hij op. "De werking van het ecologische systeem wordt op deze manier verstoord. Uiteindelijk krijgt ook de mens op deze manier plastic binnen."
In eerste instantie moet de industrie zelf deze manier van vervuiling tegen gaan, denkt Dagevos. Toch is er ook een rol voor de overheid weggelegd. "Overheden kunnen al beter gaan controleren en op termijn ook vergunningen aanscherpen", aldus Dagevos.