Ingrid en Danielle uit Goes vangen Oekraïeners op in hun eigen huis

Het was voor hen een logisch antwoord, op een niet alledaagse vraag. Een bekende zocht onderdak voor Oekraïense vluchtelingen en Danielle van Damme en Ingrid Joustra zeiden zonder na te denken allebei meteen ja. En dus biedt Ingrid sinds gisteren onderdak aan Iryna uit Kiev en Danielle aan Valeria en haar zesjarige zoontje Viktor uit Charkov.
Ingrid en Danielle uit Goes vangen Oekraïeners op in hun eigen huis
"Mijn moederhart huilde" legt Danielle uit. Haar twee kinderen wonen niet meer thuis, dus ze heeft de ruimte en die wilde ze nuttig gebruiken. Maar ze heeft inmiddels wel behoefte aan wat extra ruimte. Niet bestemd voor vluchtelingen maar voor al het speelgoed en de kleding die buren, vrienden en kennissen hebben afgegeven. De deur naar de woonkamer kan niet meer volledig open en vanuit de keuken is er nog maar één weg richting de bank.
Daartussen zitten Ingrid, Danielle, Valeria en Iryna aan tafel en heeft Viktor iets verderop zijn kersverse treinbaan uitgelegd, waar hij driftig mee in de weer is. De huiskat van Danielle zal het een worst zijn, die slaapt rustig door het extra geluid die zijn nieuwe huisgenoten maken heen.
Ze komen hier zeker niet op vakantie en ik heb ook echt geen idee of ze nog teruggaan.
Danielle van Damme
Hoewel dit alles gezellig en huiselijk klinkt, liggen de tranen van Valeria en Iryna vlak onder het oppervlak. Er wordt gehuild bij het zien wapperen van de Oekraïense vlag in het centrum van Goes, na de boodschap dat Danielle en Ingrid ze vanmiddag meenemen naar het strand. Het zal een van de eerste keren zijn dat ze de zee zullen zien. Maar bij het scrollen door de vele gewelddadige foto's en filmpjes op hun telefoon uit hun thuisland, is het koelte dat overheerst. Verbetenheid. Ongeloof.
Nadat Danielle en Ingrid ja hadden gezegd op het verzoek zijn Iryna, Valeria en Viktor 'als postpakketjes' afgeleverd bij de voordeur. "Ik dacht: ze zullen wel veel spullen bij zich hebben." Maar alles wat ze nog hadden, hadden ze al in hun handen: twee kleine tasjes, in alle haast bij elkaar geraapt.
Oekraïense vluchtelingen strand
Valeria en Viktor zagen vanmiddag voor het eerst de zee © Danielle van Damme
Afgelopen week waarschuwde waarnemend burgemeester Petra van Wingerden van de gemeente Reimerswaal nog om even te wachten met het zelf opvangen van vluchtelingen. Ze vroeg om geduld, tot de coördinerende instanties meer duidelijkheid hebben over de hulpvraag. "Het is niet voor een weekje, het gaat hier om getraumatiseerde mensen".
Dat beseft Danielle ook. "Ze komen hier zeker niet op vakantie en ik heb ook echt geen idee of ze nog teruggaan of dat ze terug kunnen en op welke termijn."
Morgen melden Ingrid en Danielle hun vluchtelingen aan bij de gemeente Goes, zodat ze zijn geregistreerd. "En dan zullen we het wel zien. En wat we wel gaan proberen is om ze bijvoorbeeld Engelse les te geven. Viktor is zes jaar. Die moet nog leren lezen en schrijven. Die is nog nooit naar school geweest en die gaan we gewoon spelenderwijs proberen, misschien met wat hulp van instanties, op weg te helpen."
Ingrid en Danielle Oekraïense vluchtelingen
Vlnr: Ingrid, Viktor, Valeria, Ira en Danielle © Omroep Zeeland
Maar bovenal willen ze er ook een leuke tijd van maken. "Gisteren hebben we een feestje gevierd. Met een wijntje, Oekraïense muziek", en een kleine kater vandaag. "Het was een goed feest", zegt Iryna. "Ik kon alles even vergeten. Het was een hele goede avond. Ik ben nu hier. Maar voor de mensen in Oekraïne hoop ik dat het snel klaar is."
Na een mooie avond, een middag aan het strand, volgt er morgen nog een fijne dag voor Iryna. Haar dochter komt dan samen met haar moeder aan in Goes en die worden dan ook opgevangen bij Ingrid.