'Zeeland ideale provincie voor drijvende zonnepanelen op luchtmatrassen'

Drijvende zonneparken zo groot als honderden voetbalvelden op de Noordzee. Onderzoeksinstituut TNO onderzoekt of dat mogelijk is. De zonneparken moeten de loze ruimtes tussen de molens in windparken zoals Borsele I t/m IV opvullen. Als alles lukt, kunnen zonnepanelen op zee in de toekomst genoeg stroom opleveren voor 15 miljoen huishoudens. Projectmanager Jan Kroon van TNO denkt dat in Zeeland veel van die systemen geplaatst kunnen worden.
Op dit meer worden de eerste proeven gedaan met zonnepanelen op zee
Op het Oostvoornse Meer worden de eerste proeven gedaan met zo'n 600 panelen. Onderzocht wordt op wat voor platform de zonnepanelen moeten worden geplaatst zodat ze een stevige ondergrond hebben, maar ook kunnen meedeinen op de golven. "De panelen zijn flexibel en liggen op een soort luchtmatras. Hierdoor kan het makkelijk meebewegen op de golfslag", zegt projectmanager Jan Kroon van TNO.
Kroon ziet Zeeland als een potentiële provincie om veel van dit soort systemen te plaatsen. "Het is een provincie met veel water en als de provincie of Rijkswaterstaat toestemming geeft om delen van wateren als de Oosterschelde, het Veerse Meer en het Grevelingenmeer beschikbaar te maken voor drijvende zonnepanelen dan zouden die er uitstekend inpassen", aldus Kroon.

Storm

Begin van het jaar stormde het een paar keer flink. Kroon merkte toen dat er nog een lange weg moet worden afgelegd voordat het systeem geschikt is om op open zee energie op te wekken. "Onder barre weersomstandigheden gaat er weleens iets kapot zoals bijvoorbeeld het anker of het matras en daar moeten nog oplossingen voor komen."

Binnenwater

In totaal liggen er vier verschillende eilandjes op het Oostvoornse Meer waarmee wordt geëxperimenteerd. Op de andere drie wordt getest of er ook op rivieren, kanalen en meren drijvende zonnepanelen mogelijk zijn.
"De proefeilanden bestaan uit verschillende constructies. We hebben een eiland dat met de zon mee roteert, een eiland op plastic drijvers dat makkelijk in elkaar te zetten is en een eiland staat op het oostwesten georiënteerd waardoor we de hele dag energie op kunnen wekken", vertelt Kroon. Welk systeem het beste resultaat oplevert, is nog onduidelijk. "Dat ligt ook aan de weersomstandigheden en de golfslag."
zonnepanelen op windparken
Jan Kroon, projectmanager bij TNO EnergieTransitie laat zien hoe ver ze zijn met de proeven op het Oostvoornse Meer © Omroep Zeeland
De zonnepanelen op het binnenwater zouden over een jaar of dertig jaar nog eens 25 gigawatt aan energie kunnen opleveren. Nederland heeft in totaal acht miljoen huishoudens, dus dan blijft er een hoop stroom over. "Dat gaat naar industrie, verkeer en vervoer, landbouw en we kunnen het terug leveren aan het net", zegt Kroon. "Op die manier leveren de drijvende zonnepanelen stroom voor een groot deel van het land."