Zeeuwse leerlingen onderzoeken fijnstof met een snuffelfiets

Na vele rondjes fietsen, meten en analyseren mochten leerlingen van verschillende Zeeuwse middelbare scholen vandaag hun onderzoeksresultaten presenteren. Ze doken in de wereld van fijnstof. En dat deden ze met behulp van een snuffelfiets: "We kregen een meetkastje, dat hingen we aan onze fiets. We gingen routes fietsen met z'n tweeën en dan kon de derde op school de resultaten bekijken."
Leerlingen in Goes onderzoeken fijnstof
Derdeklassers Jens, Sjoerd en Casper vormen samen een groepje. De jongens presenteren hun resultaten in het Stadskantoor in Goes. En ondanks de fijne naam van fijnstof, is de stof lang niet zo onschuldig: "Als fijnstof in je longen terechtkomt, dan kan het een grote aantasting veroorzaken. Het is slecht voor je hart en je bloed. Sommige mensen leven er negen maanden korter door", legt Jens uit.
Het is dus zaak om de hoeveelheid fijnstof in de lucht zo laag mogelijk te houden. En dat lukt goed in Goes, aldus de jonge onderzoekers: "We hebben rond Goes gemeten en daar was het best wel goed. Over het algemeen ligt de fijnstof onder de norm."
Leerlingen in Goes doen onderzoek naar fijnstof
Jens, Sjoerd en Casper deden onderzoek naar fijnstof © Omroep Zeeland
Een mooi resultaat dus, dat vandaag aan de provincie en de gemeente werd gepresenteerd. Het project is een samenwerking tussen het Goese Lyceum, het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee, het Lodewijk College in Terneuzen en het Nehalennia in Middelburg. De komende dagen zullen ook leerlingen in Terneuzen en Ouwerkerk hun onderzoeksresultaten presenteren.
Voor Jens, Sjoerd en Casper zit het er in ieder geval op. Zij hopen op een mooi cijfer: "Een zeven of een achtje. Daar zijn we zeker tevreden mee."