Vlissingse haven steeds beter beveiligd tegen drugscriminaliteit

Speurhonden, een mobiele scan, een duikteam dat onder schepen kan kijken. De douane heeft allerlei middelen om drugs op te sporen in de haven van Vlissingen, maar er is meer nodig om criminaliteit van het haventerrein te weren. Cameratoezicht op elke vierkante meter en het inzetten van drones moeten van de haven nog meer een onneembare vesting maken.
Vlissingse haven wordt steeds meer een onneembare vesting voor criminelen
De haven van Vlissingen kent veel risicovrachten. Tussen de bananen en ander fruit uit Zuid-Amerika wordt met regelmaat cocaïne verstopt. Toch werd opvallend genoeg in 2021 maar 250 kilo drugs in de Vlissingse haven gevonden, terwijl dat in de jaren ervoor fors meer was. Bovendien onderschepte de douane landelijk juist een recordhoeveelheid cocaïne in 2021 van ruim 70.000 kilo.

Vlissingen minder populair

Chris Lohstro, directeur van de douane Breda, heeft wel een vermoeden hoe dat komt. "De afgelopen jaren hebben we steeds meer en beter gecontroleerd in Vlissingen. En we moeten ook niet vergeten dat de politie in 2020 en 2021 best veel havenmedewerkers heeft aangehouden die verdacht werden van corruptie. Dat opgeteld maakt dat de haven van Vlissingen even niet populair is onder criminelen, vermoeden we."
Drugsvangsten Vlissingen
De haven van Vlissingen is relatief klein en daardoor beter te beveiligen © Omroep Zeeland
Vlissingen is relatief een kleine overzichtelijke haven. En dat maakt het lastiger om onopvallend rond te lopen als je er niets te zoeken hebt. "In Rotterdam is dat heel anders gezien de schaalgrootte. We zien hier ook veel minder 'uithalers', al zijn ze er wel af en toe."
Gevonden drugs in Vlissingen
2019
Totaal : 3788 kg
2020
Totaal: 7082 kg
2021
Totaal: 253 kg
Dat Vlissingen nu wat minder populair is, betekent niet dat dit zo blijft, waarschuwt Chris Lohstro. "Datzelfde geldt voor de smokkelmethodes. Vroeger hadden we veel drugsdroppings op de Westerschelde, dat werd minder omdat de douane zich daarop focuste. Toen werd drugs verstoppen in de vracht populair en nu we daarop inzetten, blijkt het overboord gooien weer op te komen."
Pakketjes gevonden op het strand bij Borssele, drugs, cocäine, aangespoeld
In oktober 2020 werden pakketjes drugs gevonden op het strand bij Borssele © HV Zeeland
Criminelen zitten dus nooit stil en de douane kan dan ook geen moment verslappen. Bovendien kon er nog best wat verbeterd worden aan de veiligheid van de haven van Vlissingen, zo bleek uit een rapport van onderzoeksinstituut TNO eind 2020.

Havenmedewerkers weerbaarder

"Dat rapport heeft een aantal aanbevelingen opgeleverd. Bijvoorbeeld over het weerbaarder maken van havenmedewerkers. Hier zijn we volop mee bezig. Ook de informatie-uitwisseling met bedrijven is veel beter geworden. Daarnaast zijn de hekwerken en de toegangscontroles bij het havengebied aangepakt."

Maatregelen tegen corrupte douanemedewerkers

In Zeeland zijn meerdere corrupte havenmedewerkers opgepakt, maar nog nooit corrupte douanemedewerkers. Daar is Lohstro heel blij mee en om dat zo te houden, zijn allerlei maatregelen genomen. "Onze medewerkers gaan nooit alleen op pad. Niemand kan alleen of met z'n tweeën bepalen of een lading gecontroleerd wordt en of die lading op akkoord kan. Ook horen medewerkers pas 's morgens welke klus ze gaan doen. Dat soort dingen maken hun 'verkoopwaarde' voor criminelen plat gezegd veel lager."
Drugsvangsten Vlissingen
Drugshonden blijven ondanks nieuwe ontwikkelingen een goede opsporingsmethode © Omroep Zeeland
Hoewel er afgelopen jaar al verbeteringen zijn gerealiseerd, is nog lang niet alles op het wensenlijstje van de douane-directeur afgestreept. Maar de kans is groot dat dit binnenkort wel gaat gebeuren. De overheid maakte deze week bekend dat de havens in Zeeland en West-Brabant 2,5 miljoen euro extra krijgen in de strijd tegen internationale drugssmokkel.

Geen plekje onbespied

"24/7 cameratoezicht op elke vierkant meter is een grote wens die dit jaar gerealiseerd wordt. Er is wel cameratoezicht op het haventerrein, maar we willen dat er geen plekje meer onbespied blijft. Daarnaast willen we drones gaan inzetten, hiermee kan de douane flexibel en vanuit de lucht het haventerrein observeren, 's nachts kan een warmtebeeldcamera mensen opsporen."
Drugsvangsten Vlissingen
In de haven van Rotterdam wordt al gebruik gemaakt van drones © Omroep Zeeland
De douane-directeur vindt het lastig om te zeggen of hij hoopt dat er komende tijd geen drugs of juist grote hoeveelheden gevonden worden in de Vlissingse haven. "Aan de ene kant wil je natuurlijk dat die haven schoon is en er niks wordt aangetroffen. Maar douaniers hebben ook een jachtinstinct, in die zin hoop je wel wat aan te treffen. Dus het is altijd dubbel."