Kinderopvang luidt de noodklok: geen personeel en wachtlijsten tot een jaar

Kinderopvangorganisaties luiden de noodklok bij het kabinet. Het personeelstekort bij de organisaties is zo groot dat dagverblijven moeten sluiten en wachtlijsten tot een jaar ontstaan. Om zeker te zijn van een plek, schrijven sommige vrouwen zich al in terwijl ze net zwanger zijn. Elly Brand van kinderopvangorganisatie Kibeo spreekt van een 'ernstige situatie'.
Brand vertelt over het personeelstekort bij kinderopvangen in Zeeland
Uit onderzoek van december vorig jaar blijkt dat landelijk 82 procent van de kinderopvanglocaties een tekort aan pedagogisch medewerkers heeft. Daarnaast geeft 87 procent van de buitenschoolse opvang in Nederland aan dat er een tekort aan medewerkers is. Bij de peuteropvang heeft 51 procent een tekort aan personeel.

Steeds drukker

"Er moet iets gebeuren want anders ben ik bang dat nog meer vestigingen de deuren moeten sluiten", zegt Brand bezorgd. "Door corona en de quarantaineregels zit tien procent van ons personeel thuis. Daarnaast merken we dat het alleen maar drukker wordt. Steeds meer ouders willen werken en doen hun kinderen naar de kinderopvang. De wachtlijsten worden alleen maar langer."
Kinderen spelen op de buitenlocatie van Kibeo in Zierikzee
Kinderen spelen op de buitenlocatie van Kibeo in Zierikzee © Omroep Zeeland
Vivian Geelhoed, van de opvanglocatie van Kibeo in Zierikzee, krijgt dagelijks telefoontjes van werknemers die vanwege corona thuis moeten blijven. "Daardoor ligt de werkdruk hoog. We moeten zo snel mogelijk vervanging vinden en samen met onze roostermakers, die tegenwoordig op zondag al beginnen met roosteren, probeer ik dan een oplossing te vinden. Maar het is moeilijk."
Brand voegt daaraan toe dat er veel medewerkers 'weglekken' richting het basisonderwijs. "De arbeidsomstandigheden zijn daar beter, ondanks dat wij alles proberen te doen om ons personeel hier te houden. We werven veel, hebben speciale coronabonussen en werknemers met veel uren krijgen een salaris boven de cao."

Nog meer drukte verwacht

Toch lukt het de opvang niet aan meer personeel te komen en is de uitstroom er nog steeds. Daarnaast verwachten de organisaties in de toekomst alleen nog maar meer drukte. Er zijn namelijk plannen van het kabinet om kinderopvang gratis te maken, wat zou betekenen dat de wachtlijsten alleen nog maar langer worden.
Desondanks juicht Brand gratis kinderopvang toe, maar dan moet het Rijk wel zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers, zegt ze in onderstaande video.
Hierin zien de kinderopvangen de oplossing voor het personeelstekort
"Het is geweldig dat het kabinet dat wil en dat het steun geeft aan het onderwijs door middel van bijvoorbeeld bonussen, maar zoals de kinderopvangen er nu uitzien, is gratis kinderopvang niet mogelijk. We hebben te weinig personeel. Het kabinet is ons vergeten in dit plaatje."

'Het salaris is niet marktconform'

Daarom is er volgens Brand een beroep gedaan op het kabinet. "Er moet een plan komen. De salarissen moeten omhoog en we willen meer ruimte voor opleidingen." Want ook al is het volgens haar nog zo fantastisch om als pedagogisch medewerker te werken met kinderen; daar moet ook een goed financieel plaatje tegenover staan, benadrukt ze. "Zo niet, dan kiezen onze medewerkers er voor om door te stromen naar het onderwijs. Dat snap ik, want het salaris is niet marktconform. Er moet iets veranderen."