'De boulevard in Vlissingen moet autovrij, maar alleen in de zomer'

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer iedere werkdag een andere gemeente centraal. Vandaag is de gemeente Vlissingen aan de beurt met Albert Vader van Partij Souburg Ritthem (PSR), Yvette Hoogstraten van de VVD en Lilian Janse van de SGP.
Boulevard Evertsen in Vlissingen
Boulevard Evertsen in Vlissingen © Piet Grim
Wat moet er gebeuren met de beeldbepalende plekken in de gemeente zoals het Nollebos en de boulevard? De partijen zijn het in ieder geval over één ding eens: het Nollebos moet gerenoveerd worden. Albert Vader van de PSR vindt dat er minimaal een ton beschikbaar moet worden gesteld voor hetgeen dat de inwoners van de gemeente het belangrijkste vinden voor de omgeving. "We moeten er geen huizen bouwen of asfaltpaden aanleggen. We moeten het Nollebos zo natuurlijk mogelijk houden, zoals veel Vlissingers willen", zegt Yvette Hoogstraten van de VVD. Lilian Janse van de SGP doet er graag een schepje bovenop: "De oevers zijn om te huilen. Het bos wordt slecht onderhouden en alles is verrot."

'Vertrouwen burgers terugwinnen'

Er is al eerder een amendement aangenomen dat het Nollebos opgenomen moest worden in de begroting van dit jaar, maar dat is niet gebeurd. "We moeten het vertrouwen van de burgers terugwinnen", zegt Janse. Volgens Vader komt dat omdat er te weinig mensen zijn voor de ambtelijke organisatie "maar dat is geen excuus om nu door te pakken".

Rondje boulevard

Ook over het rondje boulevard zijn de partijen eensgezind, het moet blijven kunnen. Maar het liefst niet in de zomer. "In de zomer moeten we er een flaneerboulevard van maken, maar een rondje boulevard in de wintermaanden moet zeker kunnen", vindt de VVD. De PSR is niet voor het volledig afsluiten van de boulevard, ook niet in de zomer. De partij vindt wel dat er bepaalde stukken autovrij moeten worden, maar de boulevard moet toegankelijk blijven voor iedereen.
De SGP wil ook een autovrije zomer, maar voornamelijk een 'huftervrije boulevard'. Volgens Janse is er namelijk geen sprake van overlast door auto's. "Het zijn juist die hufters die eroverheen rijden met harde muziek en knallende uitlaten die overlast veroorzaken." Zij willen samen met de inwoners bepalen waar de eerste lawaaiflitspaal komt.
Bij Omroep Zeeland zijn we bezig met de stempotloodchallenge. Met een tekening mogen Zeeuwsen aangeven wat ze graag veranderd zien in hun gemeente. De kruising in Oost-Souburg bij de Lekstraat en de Burgemeester Stemerdinglaan moet veiliger worden gemaakt. Lea Cindy en André Boer vinden het onduidelijk en krijgen het idee dat vooral automobilisten er weinig van snappen. Alle partijen erkennen dat het kruispunt gevaarlijk is. Volgens Janse van de SGP zelfs het gevaarlijkste verkeerspunt van de gemeente. "Je hebt overal ogen nodig", zegt zij.
Hoogstraten (VVD): "Ik fiets iedere dag over dat kruispunt en iedere dag zie ik een bijna-ongeluk gebeuren, er moet goed naar gekeken worden."
zeeland kiest vlissingen
Vlnr; Albert Vader van de PSR, Yvette Hoogstraten van de VVD en Lilian Janse van de SGP © Omroep Zeeland
De partijen kunnen allemaal wel veel willen, maar Vlissingen is tot en met 2029 een Artikel 12-gemeente. Dat betekent dat de gemeente onder financieel toezicht staat van het Rijk omdat ze een langere periode financiële tekorten had in de begroting. De gemeente Vlissingen heeft daarom minder te besteden. De PSR, VVD en SGP focussen daarom allemaal op naar wat wél kan met het geld. "We moeten goed op de centjes letten", zegt Janse. "Maar dat moet altijd", vindt Hoogstraten. "We moeten inderdaad besturen met de hand op de knip, maar het is niet alleen maar kommer en kwel", aldus Vader.
De Zeeuwse Kamer over Vlissingen