'Kleine zonneparken op water niet schadelijk voor onderwaterwereld'

De drijvende zonnepanelen waar proeven mee worden uitgevoerd op het Oostvoornse Meer zijn onschadelijk voor de onderwaterwereld. Dat blijkt uit recent onderzoek van de HZ University of Applied Sciences. Vanwege het relatief kleine oppervlak van de velden (600 zonnepanelen) dringt er nog genoeg zonlicht door in het water onder de panelen. Als er drijvende mega-zonneparken op zee worden gebouwd, dan zijn er mogelijk wel nadelige gevolgen voor het onderwaterleven. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.
zonnepanelen op windparken 1
Studenten van HZ doen onderzoek naar de invloed van de drijvende zonnepanelen op de onderwaterwereld © Omroep Zeeland
Drijvende zonneparken staan in Nederland hoog op de agenda, maar wat het effect daarvan is op de onderwaterwereld was tot voor kort nog onbekend. "We hebben onderzocht wat de impact van de zonnepanelen is op de waterkwaliteit en hebben hierbij gekeken naar de temperatuur, lichtdoorlating, zuurstofgehalte en elektrische geleidbaarheid", vertelt Vincent Bax, onderzoeker bij HZ.

Waterkwaliteit blijft gelijk

Uit het onderzoek blijkt dat de waterkwaliteit niet achteruitgaat, maar de lichtdoorlating direct onder de panelen is wel een stuk minder dan op de plekken waar geen zonnepanelen liggen. "Het water onder de systemen en daarbuiten mengt zich als het ware met elkaar waardoor de temperatuur op peil blijft en dit dus geen schade aanricht aan de onderwaterwereld", legt Bax uit.
Onderzoeker Vincent Bax vertelt over de resultaten van het onderwateronderzoek op het Oostvoornse Meer

Positieve reacties

De HZ heeft ook onderzoek gedaan naar de reacties vanuit de omgeving op de drijvende zonneparken. "Die zijn over het algemeen positief", zegt Bax. Studenten hebben enquêtes gehouden onder recreanten en buurtvertegenwoordigers. "Mensen maken zich wel zorgen over de invloed op de waterkwaliteit. Dit hebben wij onderzocht, maar we weten nog niet wat het doet met de visstand en de vogels. Daarnaast zijn vooral de recreanten bezorgd over de impact van de recreatieve waarde van het meer. Dat is belangrijke informatie voor nader onderzoek."
zonnepanelen op windparken 2
Studenten van HZ varen met een op afstand bestuurbaar bootje naar de zonnepaneeleilanden © Omroep Zeeland
Onderzoeksinstituut TNO, dat experimenteert met verschillende drijvende zonnepanelen op het Oostveernse Meer, geeft aan dat er in de toekomst voldoende ruimte zal zitten tussen de parken waardoor er genoeg zonlicht het water kan bereiken. Over een jaar wil het onderzoeksinstituut ook een pilot starten op de Noordzee met een veel groter zonnepark.