Strandschoonmaak voor bontbekplevier, 'We moeten trots zijn op deze echte Zeeuwse vogel'

Basisschoolleerlingen zijn druk bezig met het schoonmaken van de slaapkamer van de bontbekplevier. Het vogeltje kan ieder moment weer in Zeeland aankomen, na overwintering in Zuid-Europa. Inmiddels kan het beestje rekenen op een schoon bedje.
Basisschoolleerlingen zetten zich in voor de bontbekplevier
En dat schoonmaken is nodig, zegt Wilco Jacobusse van Nationaal Park Oosterschelde. Wie ziet wat de leerlingen allemaal oprapen, snapt het belang. Veel vispluis, kleine stukjes plastic. Er wordt zelfs een complete cameralens gevonden.
De bontbekplevier overwintert in Frankrijk, Spanje en Portugal en komt in het voorjaar terug naar Nederland om hier te broeden. De Zeeuwse Delta is daarom een belangrijke plek voor de vogel. Zo'n 80 procent van de bontbekplevieren broedt namelijk in deze omgeving.

'Echt Zeeuws'

"Hij is ook echt Zeeuws en daarom moeten we er trots op zijn", zegt Jacobusse. "Van de ruim driehonderd bontbekplevieren die er in Nederland broeden, zit het grootste gedeelte hier langs de Oosterschelde. En daar moeten we zuinig op zijn."
De leerlingen van 't Kofschip in Zierikzee hebben in ieder geval een mooie middag. Er ligt genoeg om op te ruimen en er worden vreemde vondsten gedaan. Want wat doet die tuinstoel hier, zo vlakbij de Zeelandbrug?

Paraffine

Ook worden er stukjes paraffine op het strand gevonden, waar meteen voor wordt gewaarschuwd. De kaarsvetachtige substantie is een bijproduct van de olieraffinaderij. Het hardnekkige goedje werd eind vorig jaar langs een groot deel van de Zeeuwse kust gevonden en door vrijwilligers opgeruimd.
"Ik hoop in ieder geval dat die plevier straks een schoon stukje heeft om te broeden," vertelt een leerling lachend. Zierikzee is het eerste strandje dat wordt schoongemaakt. De stranden van Wissenkerke, Kattendijke en Stavenisse volgen nog.