Kunnen zelfrijdende auto's worden gehackt? Deze leerlingen onderzochten het

Drie leerlingen van het Goese Lyceum presenteerden vanavond bij Lineage, het voormalige Kloosterboer, in Vlissingen hun onderzoek naar gps-spoofing. Daarmee kunnen zelfrijdende voertuigen worden gehackt.
GPS Spoofing onderzoek
De onderzoeksresultaten werden vanavond gepresenteerd © Omroep Zeeland
Met het onderzoek wil de logistieke wereld hun sector aan de leerlingen laten zien, maar het heeft ook een praktische kant: Lineage wil in de toekomst met zelfrijdende voertuigen gaan werken tussen de haven en Nieuwdorp. Justus Back, Olaf Janse en Alex Dalebout presenteerden hun onderzoek aan het bedrijf en aan gedeputeerde Harry van der Maas.
Olaf: "GPS-spoofing is een manier om autonome voertuigen te hacken. Dat zou een groot gevaar kunnen zijn." Justus voegt toe: "Er zijn meerdere systemen om dat goed te beveiligen. Een van de belangrijkste is MSF, dat gebruiken satellieten om een schild te maken tegen signalen van de hackers."
In het gesprek hieronder leggen de leerlingen uit wat ze hebben onderzocht.
Justus, Olaf en Alex over het hacken van zelfrijdende auto's
Rene Castel van Lineage: "Ik vind het prachtig wat deze jonge gasten hebben neergezet over deze cases." Het bedrijf is van plan met onbemande voertuigen te gaan rijden, daarover moesten de leerlingen onderzoek doen. Zo zien ze dat de logistiek meer is dan alleen een vrachtwagen die van de ene plek naar de andere rijdt. "De banen eromheen kun je alleen maar laten zien door ze uit te nodigen en ze zo binnen te harken. Je krijgt pas passie voor een vak als je erin zit."
Het onderzoek van de drie leerlingen onderzoek is samengevat in een poster en die overhandigden ze aan gedeputeerde Harry van der Maas.
GPS Spoofing
De onderzoeksresultaten © Omroep Zeeland
"De poster komt in mijn kamer te hangen op de Abdij in Middelburg", zegt Van der Maas. Hij ziet het project ook als een mooie samenwerking tussen de scholen en het bedrijfsleven. Hij drukt de leerlingen ook op het hart dat ze na de studie terug moeten komen naar Zeeland. "Ik blijf me inspannen om te zorgen dat we genoeg werk hebben voor alle jongelui. Er is genoeg te beleven in Zeeland. Blijf alsjeblieft, we hebben jullie hard nodig."
Harry van der Maas hoopt dat deze leerlingen na hun studie terug komen naar Zeeland
Na de presentatie kregen de leerlingen nog een rondleiding over het terrein van Lineage in Vlissingen-Oost. Of deze drie de logistiek in gaan, is nog niet duidelijk. Justus: "Ik vond dit project leuk om te doen, maar ik weet nog niet waar ik ga eindigen." Alex: "Ik vind de logistiek heel interessant, dus wie weet dat er hier een toekomst in zit." Olaf is deels geïnteresseerd. Hij ziet zich vanuit de computerwetenschap wellicht iets betekenen voor de logistiek.