Mobieltjesverbod vervelend? Volgens Irene, Willianne en Jan maakt het de pauzes juist gezelliger!

Een meerderheid van de Zeeuwen is voorstander van het verbieden van mobiele telefoons op scholen, blijkt uit een enquête in opdracht van Omroep Zeeland. Bij het Calvijn College is zo'n verbod al bijna drie jaar van kracht en dat bevalt goed, ook de leerlingen zélf zijn positief.
Leerlingen positief over mobieltjesverbod: 'Het is gezelliger, we praten meer'
Hoewel bij de invoering van de maatregel niet alle leerlingen meteen enthousiast waren, zijn de reacties inmiddels overwegend positief. "Het is gezelliger", zegt Willianne Jansen. "Je gaat meer met je medeleerlingen praten", aldus Jan Jansen. "Het is echt een verbetering", zegt Irene Goud.

Religieuze motieven

Het Calvijn College is een reformatorische scholengemeenschap met locaties in Goes, Middelburg en Krabbendijke. Het verbod werd deels ingegeven door religieuze motieven, vertelt Martin van de Zande, teamleider techniek van de locatie Kerkpolder in Krabbendijke.
"Voor ons zijn de tien geboden leidend en wat je voorbij ziet komen op internet strookt niet altijd met de inhoud van die tien geboden", legt hij uit. Maar net zoals zijn leerlingen gaat het hem ook om het sociale aspect.

'Socialer en minder afgeleid'

Hij heeft al gemerkt dat de leerlingen socialer met elkaar omgaan en dat het onderling gezelliger is. En in de les worden ze volgens Van de Zande minder afgeleid.
'Zonder mobieltjes zijn leerlingen socialer en minder afgeleid'
Hij kan een dergelijk verbod dan ook iedereen aanraden, ook de collega's van andere niet-christelijke scholen. "Je merkt dat er de laatste tijd meer interesse voor komt. Laatst werd ik gebeld door iemand van een seculiere school in Gouda, die wilde weten hoe wij het hier hebben aangepakt."

'Thuis, of in je kluis'

De aanpak op het Calvijn College kenmerkt zich door duidelijkheid. De regel is: thuis, of in je kluis. Maar Van de Zande weet ook dat desondanks sommige leerlingen wel de telefoon op zak hebben. "Dat is op zich geen probleem. Maar als we je betrappen met de telefoon in je hand, dan mag je hem inleveren en je krijgt hem pas weer terug aan het einde van de schooldag, om half vijf."
Uit de enquête blijkt dat 65 procent van de Zeeuwen voorstander is van een mobieltjesverbod. Van de ondervraagde Zeeuwen was 22 procent tegen. Onder meer omdat het niet van deze tijd zou zijn en omdat de kinderen te allen tijde bereikbaar zouden moeten zijn voor noodgevallen.

Andere Zeeuwse scholen

Het Calvijn College is de enige Zeeuwse middelbare school met een volledig verbod op het gebruik van mobiele telefoons. Op de andere Zeeuwse middelbare scholen mogen leerlingen in de pauzes hun mobiele telefoon gebruiken. De meeste scholen hebben in hun reglement beperkingen opgenomen als het gaat om het maken van beeld- en geluidsopnames.
Volgens Van de Zande is het voor het succes van deze maatregel niet alleen belangrijk dat de regels duidelijk zijn, maar ook dat iedereen ervan op de hoogte is. "We hebben tot nu toe nog geen telefoontjes van boze ouders gehad, die verontwaardigd waren over het afpakken van een telefoon. Of laat ik het zo zeggen: ik ben de teamleider van de helft van de leerlingen hier en ik kan me zo'n verontwaardigde reactie in ieder geval niet herinneren."

'Beetje een telefoon-freak'

Bij Irene is er al meerdere keren een telefoon afgepakt. "Ja, ik moet zeggen: ik ben een beetje een telefoon-freak." Vooral één incident staat haar helder voor de geest, vertelt ze in onderstaande video.
Irene schrikt van docent die haar besluipt om telefoon af te pakken
Toch is ook zij al met al voorstander van het verbod. "Het is toch gezelliger in de pauzes en je komt wat meer met elkaar in contact. Je komt zo ook veel meer over elkaar te weten."

Met leerlingen in gesprek

Maar een verbod alleen is niet genoeg, benadrukt Van de Zande. Je moet ook met de leerlingen in gesprek gaan, over op welke manieren je om kunt gaan met telefoongebruik, vindt hij. "Mediawijsheid noemen we dat. Want niet alles wat de leerlingen onder ogen kunnen krijgen op hun mobieltjes is goed voor hun ontwikkeling en mentale gezondheid."
Het gaat hem dan onder meer om de schokkende beelden die weleens rondgaan in appgroepen van middelbare scholieren. En hij wordt daar niet vrolijk van.
In appgroepen gaan soms schokkende beelden rond. 'Dit is echt niet goed voor je'
In appgroepen worden soms de verschrikkelijkste beelden gedeeld. Gewelddadige video's, bloederige beelden van de oorlog in Oekraïne, Van de Zande kijkt weleens in zulke appgroepen als er iets op school speelt. "Daar zitten echt dingen tussen waarvan ik denk: dit is echt niet goed voor je, als je dit ziet."

'Belangrijke taak'

Hij vindt het dan ook belangrijk dat scholen de leerlingen leren om daar op een goede manier mee om te gaan. "Daar is uiteraard een belangrijke taak weggelegd voor de opvoeders, maar ook voor ons docenten."
Met een verbod alleen ben je er volgens Van de Zande niet. "Het verbod geeft een duidelijk signaal. Dat je er bewust mee om moet gaan. Maar daarnaast moet je ook zeker het gesprek aangaan. Dat doen wij tijdens onze lessen en ook met projecten rondom mediawijsheid. Maar het gaat er vooral om dat je dat gesprek aangaat. Want alleen een verbod is écht niet genoeg."