Zeeuwse ondernemer wil cruiseschip kopen om vluchtelingen in op te vangen

Een cruiseschip vol vluchtelingen uit Oekraïne in Vlissingen. Het lijkt een wild plan, maar het is wel degelijk serieus, zegt Leon Overdulve, eigenaar van offshorebedrijf OOS uit Serooskerke (W).
Cruiseschip de Prinsendam in de haven van Vlissingen jaren geleden
Cruiseschip de Prinsendam lag een aantal jaar geleden in de Buitenhaven van Vlissingen © Omroep Zeeland
Het bedrijf wil minimaal twee cruiseschepen kopen waar vluchtelingen op kunnen wonen. Eén zo'n schip kan prima in Vlissingen liggen, denkt Overdulve. "Ik ben zojuist van de telefoon af met Den Haag. We gaan maandag schepen inspecteren in Estland en Letland."

Ideaal

Een cruiseschip is ideaal voor de opvang van vluchtelingen, vindt hij. Alle mensen wonen er bij elkaar, Dat is handig voor bijvoorbeeld de catering, onderwijs of psychische hulp. "Je hebt te maken met mensen die psychisch instabiel zijn, die ga je niet allemaal apart in huisjes en kantoortjes zetten", zegt hij. "Je kan klassen maken, je moet die kinderen niet allemaal apart zetten."
De twee schepen die Overdulve op het oog heeft, hebben respectievelijk 3.600 en 2.100 plaatsen. "We zijn met verschillende steden aan het praten. We hebben net Amsterdam aan de lijn gehad. In België en Engeland is ook interesse. We zijn naar meerdere plekken aan het kijken. Zeeland hebben we als eerste aangeschreven, maar we hebben nog geen feedback gekregen. In België zijn ze wat sneller met reageren."
OOS verwacht dat de vergoeding die het Rijk verstrekt per vluchteling voldoende is om de kosten voor de cruiseschepen te kunnen betalen.