Recyclefabriek piepschuim Terneuzen jaar na opening failliet

Het was vorig jaar een wereldprimeur. In Terneuzen werd de eerste piepschuimrecycling fabriek ter wereld geopend. Maar krap een jaar later is de fabriek failliet. Corona-gerelateerde problemen en stijgende brandstofprijzen worden als oorzaak genoemd door het bedrijf. Door het faillissement zijn zeker vijftien mensen hun werk kwijtgeraakt.
Proeffabriek piepschuimrecycling
De proeffabriek in Terneuzen © Omroep Zeeland
Het bedrijf, PolyStyreneLoop, schrijft in een verklaring dat er nog is geprobeerd om aanvullende financiering te regelen, maar toen dat mislukte zat er volgens het bedrijf niks anders op dan het faillissement aan te vragen. Het bedrijf hoopt dat een andere partij de activiteiten wil overnemen of doorzetten.

Doorstart

Curator Benne van Leeuwen meldt dat door het faillissement zeker vijftien mensen hun baan kwijt zijn geraakt. Mogelijk zijn het er meer, omdat er ook nog een aantal mensen een zogenoemd managementcontract had en niet zijn meegenomen in de telling van het aantal personeelsleden.
Van Leeuwen onderzoekt nu of een doorstart van het bedrijf mogelijk is. "Belangstelling genoeg, zoals altijd. Maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen." Hij hoopt aan het einde van de week meer duidelijkheid te hebben.
De fabriek was volgens oprichter en directeur Lein Tange uniek in zijn soort. In de fabriek werd samengeperst piepschuim vermalen tot kleinere stukken en met een oplosmiddel omgezet in een gel. Hierdoor konden twee bruikbare stoffen van elkaar worden gescheiden. Vlamvertrager aan de ene kant en kunststof aan de andere kant. Beide grondstoffen werden vervolgens weer gebruikt voor de productie van nieuw piepschuim of plastic.
De bouw van de fabriek heeft in totaal zo'n veertien miljoen euro gekost. De bouw werd gesubsidieerd door de Europese Commissie (2,7 miljoen euro) en de provincie Zeeland (1 miljoen euro). De rest van het geld was afkomstig van bedrijven die het recyclebedrijf ondersteunden.
Bij de opening vorig jaar zag de eigenaar een grote toekomst voor het bedrijf. "Per jaar komt er in Europa tussen de 150 en 200 ton vrij, dus er is zeker ruimte om op te schalen." Er waren dan ook al snel plannen voor een grotere recyclefabriek in Terneuzen.