Zo stemde Zeeland, bekijk hier de uitslagen per gemeente

De stemmen zijn geteld en in dit artikel vind je alle uitslagen per gemeente. Ook hebben we hieronder voor je in kaart gebracht wat de grootste partijen zijn. Klik op de kaart om de top drie van jouw gemeente te bekijken.
Hieronder vind je meer informatie over de verkiezingsuitslag per gemeente.

Borsele

De SGP-ChristenUnie blijft hier de grootste, met exact een kwart van de stemmen. Daarna volgen Lokale Partij Borsele en CDA met 26,4 en 24,6 procent.
Wat de zetelverdeling betreft is Lokale Partij Borsele hier de grote winnaar. Die partij gaat van drie naar vijf zetels. De overige twee partijen in de top drie behouden allebei vijf zetels.
De opkomst in de gemeente Borsele was 59,7 procent. Dat is iets lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 60,4 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Goes

De PvdA-GroenLinks is in Goes de grootste, met 18,7 procent van de stemmen. Nieuw Goes en CDA volgen met 18,1 en 16,2 procent.
Dit levert PvdA-GroenLinks vijf zetels op, één meer dan in 2018. Ook Nieuw Goes heeft er één zetel bij en gaat van drie naar vier zetels. Het CDA levert juist in en gaat van vijf naar vier zetels.
De opkomst in de gemeente Goes was 51,8 procent. Dat is lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 58,2 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Hulst

Algemeen Belang Groot Hulst is de grootste, met 31,9 procent van de stemmen. CDA en Groot Hontenisse Hulst volgen met 18,0 en 12,9 procent.
Voor de grootste drie partijen verandert er niets in de zetelverdeling. Algemeen Belang Groot Hulst, CDA en Groot Hontenisse Hulst behouden hun zeven, vier en drie zetels.
De opkomst in de gemeente Hulst was 52,8 procent. Dat is lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 57,1 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Kapelle

In de gemeente Kapelle is de VVD de grootste partij, met 23,6 procent van de stemmen. Dat levert de partij vier zetels op, even veel als in 2018. De nummer twee is Gemeentebelang met 18,9 procent, gevolgd door de SGP met twee 17,3 procent.
Deze verkiezingsuitslag levert de volgende zetelverdeling op: VVD is weliswaar de grootste, maar levert wel een zetel in. De liberalen gaan van vier naar drie zetels. De SGP stijgt van twee naar drie zetels. Gemeentebelang behoudt drie zetels.
De opkomst in de gemeente Kapelle was 67,1 procent. Dat is aanzienlijk lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 70,7 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Middelburg

In de gemeente Middelburg blijft PvdA-GroenLinks de grootste, met 24,0 procent van de stemmen. De LPM en SGP volgen met 16,7 en 10,7 procent.
Dat levert de volgende zetelverdeling op: acht zetels voor PvdA-GroenLinks, die partij krijgt er twee bij ten opzichte van 2018. LPM en CDA leveren allebei een zetel in en hebben nu vijf en drie zetels in de raad.
De opkomst in de gemeente Middelburg was 55,1 procent. Dat is aanzienlijk lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 59,0 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Noord-Beveland

Hier is Noord-Bevelands Belang de grootste, met 32,5 procent van de stemmen. De VVD en SGP volgen met 16,2 en 13,8 procent.
Door deze verkiezingsuitslag verandert er weinig. De NBB behoudt vier zetels en de VVD en SGP behouden hun twee zetels.
De opkomst in de gemeente Noord-Beveland was 58,3 procent. Dat is lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 63,2 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Reimerswaal

De grootste partij is hier nog altijd de SGP, met 40,3 procent van de stemmen. Leefbaar en ChristenUnie volgen met 19,3 en 11,8 procent.
De SGP pakt hiermee een zetel erbij en gaat van zeven naar acht zetels. Leefbaar heeft er ook een zetel bij en gaat van drie naar vier. De ChristenUnie verliest juist een zetel.
De opkomst in de gemeente Reimerswaal was 62,4 procent. Dat is aanzienlijk lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 69,3 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Schouwen-Duiveland

Leefbaar blijft de grootste met 22,1 procent van de stemmen. CDA en VVD volgen met 14,1 en 13,8 procent.
Voor de drie grootste partijen blijft de zetelverdeling hetzelfde. Leefbaar heeft zes zetels, CDA en VVD behouden hun drie zetels.
De opkomst in de gemeente Schouwen-Duiveland was 60,5 procent. Dat is lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 65,3 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Sluis

In de gemeente Sluis is de partij Sluis Lokaal vanuit niets de grootste geworden, met 21,9 procent van de stemmen. De VVD volgt met 18,6 procent en PvdA met 16,0 procent, een flinke stijging ten opzichte van 2018.
Dat levert de volgende zetelverdeling op: Vier zetels voor nieuwkomer Sluis Lokaal. De VVD wint ook terrein en gaat van drie naar vier zetels. De PvdA gaat er ook op vooruit en gaat van twee naar drie zetels.
De opkomst in de gemeente Sluis was 51,3 procent. Dat is iets lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 53,1 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Terneuzen

De lokale partij TOP-Gemeentebelangen blijft bovenaan met 20,1 procent van de stemmen. CDA en VVD volgen met 14,3 en 10,3 procent.
Dat levert de volgende zetelverdeling op: TOP-Gemeentebelangen behoudt zeven zetels. Het CDA zakt van zes naar vijf zetels. De nummer drie VVD behoudt drie zetels.
De opkomst in de gemeente Terneuzen was 45,2 procent. Dat is aanzienlijk lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 53,4 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Tholen

De SGP blijft in Tholen de grootste met 31,1 procent van de stemmen. De VVD en AB Tholen volgen met 14,9 en 14,5 procent.
Deze uitslag levert de SGP een extra zetel op. De partij gaat in Tholen van zes naar zeven zetels. De VVD behoudt drie zetels en AB Tholen gaat een zetel omhoog: van twee naar drie.
De opkomst in de gemeente Tholen was 59,3 procent. Dat is aanzienlijk lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 65,8 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Veere

In de gemeente Veere is de SGP de grootste partij, met 20,4 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2018 werkte de SGP in deze gemeente nog samen met de ChristenUnie. Die samenwerking is nu ten einde. Na de SGP volgen PvdA-GroenLinks en HVV met 16,9 en 16,0 procent.
Dat levert de volgende zetelverdeling op: de SGP heeft vier zetels, in 2018 had de SGP samen met de ChristenUnie nog vijf zetels. PvdA-GroenLinks zakt van vijf naar drie zetels. VVD behoudt drie zetels.
De opkomst in de gemeente Veere was 71,1 procent. Dat is iets lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 71,4 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Vlissingen

De grootste partij in de gemeente Vlissingen blijft de Partij Souburg-Ritthem, met 17,8 procent van de stemmen. De nummers twee en drie zijn Lokale Partij Vlissingen en Perspectief op Vlissingen, met 12,4 en 10,1 procent van de stemmen.
Voor de Partij Souburg-Ritthem verandert er niets aan de zetelverdeling. De partij behoudt vijf zetels in de raad. De Lokale Partij Vlissingen verliest een zetel en gaat van vijf naar vier zetels. Perspectief op Vlissingen stijgt van twee naar drie zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie komt binnen met één zetel, CDA en CU behouden hun zetel (hieronder in de diagram samen weergeven als 'Overig'). Een andere nieuwe partij, Bestemming Vlissingen, wist geen zetel te behalen.
De opkomst in de gemeente Vlissingen was 44,4 procent. Dat is iets lager dan bij vorige verkiezingen in 2018, toen kwam 48,7 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengen.
De stemmen worden geteld in de gemeente Noord-Beveland
De stemmen worden geteld in de gemeente Noord-Beveland © Omroep Zeeland