Minister zwicht niet na Kamervragen: Hedwigepolder eind dit jaar onder water

Het is nog steeds de bedoeling dat de Hedwigepolder eind dit jaar onder water wordt gezet. Dat benadrukt minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers nog eens na Kamervragen van het CDA en GroenLinks. Kamerleden van die partijen maken zich zorgen over de hoeveelheid PFAS in de Westerschelde en de mogelijke gevolgen voor het ontpolderen van de Hedwigepolder.
Werkzaamheden in de Hedwigepolder
Werkzaamheden in de Hedwigepolder, archieffoto © Omroep Zeeland
Ook Zeeuws Kamerlid Joba van den Berg (CDA) stelde vragen over de PFAS-problemen. Zij wil onder meer weten of het niet beter is om eerst de resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar PFAS-concentraties in de Westerschelde af te wachten voordat er water wordt binnengelaten in de polder. Dat is volgens de minister niet nodig, hij verwacht niet dat het onderzoek leidt tot nieuwe inzichten.

PFAS-maatregelen moeten waterkwaliteit verbeteren

De minister verwacht dat het meevalt met de hoeveelheid vervuilde grond die uiteindelijk in de Hedwigepolder ligt. "Het huidige slib dat zich afzet in de nieuwe natuurgebieden heeft een betere kwaliteit dan het slib dat in het verleden is afgezet."
Uiteindelijk denkt Harbers dat het gebied schoner wordt. "Er zijn PFAS-maatregelen aangekondigd om de waterkwaliteit te verbeteren. De dalende trend zal zich dus, zoals het er nu uitziet, doorzetten. Hiervan zal ook de dan ontpolderde Hedwigepolder profiteren", is zijn verwachting.

Gesprek met Vlaamse minister

De minister zegt bij zijn Vlaamse collega's aan te blijven dringen op het verminderen van emissies van PFAS in de Westerschelde. Volgende week heeft hij een kennismakingsgesprek met Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.
Eerder sprak gedeputeerde Dick van der Velde, samen met minister Barbara Visser en Demir over de PFAS-problematiek. Visser was op dat moment minister van Infrastructuur en Waterstaat.