Burgemeester José van Egmond knokt zich terug van longziekte: 'Was een les in geduld'

Alsof ze nooit is weggeweest, de 'eerste werkweek' van José van Egmond was weer als vanouds. De burgemeester van Reimerswaal stond meer dan een half jaar noodgedwongen aan de kant vanwege een longziekte. "Ik kijk wel anders naar de wereld op dit moment."
De nieuwe burgemeester van Reimerswaal: José van Egmond
José van Egmond is weer aan het werk als burgemeester van Reimerswaal © Gemeente Reimerswaal
Van Egmond kreeg een longembolie. "Dat betekent dat je longen afgesloten zijn voor zuurstof. Als je longen geen zuurstof krijgen, kun je niet leven. Daar komt het eigenlijk op neer. Of ik daar van geschrokken ben? Ja, heel erg. Je lichaam en je longen krijgen een enorme opdoffer."

Oefening in geduld

Het herstel duurde veel langer dan ze had gedacht. "Ik was ongeduldig. Ik dacht: nu wil ik wel weer aan het werk. Ik wilde eigenlijk dat mijn lichaam na een dag weer genezen was. Dat is mijn leerproces geweest, dat je lichaam daar tijd en rust voor nodig heeft. Het is een oefening in geduld geweest voor mij."
Het herstellen ging niet vanzelf. "Ik moest aan de slag om die longen weer in de plooi te krijgen. Ik heb een traject gevolgd voor longrevalidatie. Ik moest echt werken om mijn oude conditie weer terug te krijgen. Ja, ik heb het als heel heftig ervaren."

Harde les

"Die ervaring kan ik gebruiken bij mijn werk als burgemeester. Die les in geduld, maar ook de empathie met mensen die long covid op dit moment meemaken, dat lijkt op wat ik heb meegemaakt. Ik realiseer me wat dat kan betekenen. Als je wel aan het werk wil, maar als dat door allerlei omstandigheden niet gaat. Dat is een harde les geweest."
Bij haar terugkomst in het gemeentehuis van Reimerswaal hingen er vlaggetjes in de gang. "Het voelde heel snel alsof ik maar een dag was weg geweest. Het was een hele warme ontvangst. En het werk was goed achtergelaten door mijn waarnemer. Dat maakte het voor mij makkelijk. Het was een drukke week vanwege de verkiezingen, maar het was ook een heel leuke week en het is ook heel goed gegaan."