Veere in top vijf van Nederland met hoge opkomst verkiezingen: 'Vanwege het parkeerbeleid'

"Ik zou niet weten op wie ik moet stemmen", zegt een inwoner van Vlissingen. Hij is dan ook niet naar de stembus gegaan, net als veel andere inwoners van de gemeente Vlissingen. Die gemeente bungelt onderaan qua opkomstcijfers bij de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente Veere staat daarentegen in de top 5 van Nederland als het gaat om opkomst: met 71,1 procent hebben daar de meeste inwoners van Zeeland een stem uitgebracht.
Opkomstcijfers verkiezingen
De inwoners van Veere gingen massaal naar de stembus © Omroep Zeeland
Maar waarom is er zo'n groot verschil tussen deze twee gemeenten? Inwoners van Veere hebben wel een verklaring waarom zij massaal het rode potlood erbij hebben gepakt: "Vanwege het parkeerbeleid. Wij wonen in een straat waar je vijftig euro moet betalen om een dag te staan. Daar klopt toch niks van?", vertelt een inwoner van Zoutelande. Door het omstreden parkeerbeleid betaal je op sommige plekken in de gemeente Veere 5,20 euro per uur.
Een andere stemmer heeft dezelfde verklaring voor de hoge opkomst: "Door het parkeren zijn de mensen gaan beseffen dat het echt mensen zijn die over het parkeerbeleid gaan. Nu raakt het de eigen portemonnee en dan gaan ze stemmen."
Toch is niet iedereen in Veere naar de stembus gegaan. Een man die voor de lokale supermarkt in Zoutelande van het zonnetje geniet, heeft geen stem uitgebracht: "Dat kon ook niet, want we hebben per ongeluk de stembiljetten weggegooid. Maar bij de volgende verkiezingen gaan we waarschijnlijk wel stemmen!"
Opkomstcijfers Vlissingen
In Vlissingen werd een stuk minder gestemd: daar ging slechts 44,4 procent van de inwoners naar de stembus © Omroep Zeeland
In Vlissingen was minder animo voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daar ging 44,4 procent van de stemgerechtigden naar de stembus: "We zijn het vertrouwen kwijt. Als ik kijk naar de woningnood, dan denk ik dat het niet meer goedkomt", vertelt een Vlissinger. "Ik kan geen geschikte partij vinden. Ze laten mij in de kou staan."
Ook een jonge bezoeker van de supermarkt heeft niet gestemd: "Ik houd me er niet mee bezig. Ik heb er weinig achtergrondinformatie over gekregen." Zijn vriendin heeft wel gestemd, op GroenLinks: "We zijn al een paar jaar samen en willen gaan samenwonen, maar we kunnen geen huis krijgen. Dat vind ik echt heel jammer. Straks zijn we dertig en dan hebben we nog steeds niks." Toch kon die overweging haar vriend niet overhalen om een stem uit te brengen: "Ik denk dat ik misschien ooit wel een keer ernaar ga kijken, maar voor nu ga ik het lekker laten."