De spanten van een oud tankstation krijgen een tweede leven in Serooskerke

Het is meer werk en het kost niet minder. Toch is het hergebruiken van bouwmaterialen zeker de moeite waard voor de toekomstige bewoners van de ecologische wijk 'De Boomgaard' in Serooskerke. Ook op Wereld Hergebruik Dag wordt hard gewerkt aan het gemeenschappelijke gebouw van de wijk. Met gerecycled materiaal dat overal vandaan komt.
Jos Dekkers en Frits
Jos Dekkers en Frits den Heijer werken dagelijks aan de bouw van het gemeenschappelijke pand © Omroep Zeeland
"Deze lange spanten komen van een oud tankstation. Die gaan we zagen om er de spanten van ons gemeenschappelijke gebouw van te maken. Het afval gebruiken we daarna om het plafond te maken of om dingen af te timmeren", vertelt Jos Dekkers. Hij is een van de toekomstige bewoners van De Boomgaard, "In dit gebouw komen logeerkamers, een wasmachine en een droger. Daar kunnen we allemaal gebruik van maken. Zo besparen we ruimte in onze nieuwe huizen."

Zo duurzaam mogelijk

De vijfentwintig woningen die de wijk telt, worden door de aannemer gebouwd. De gemeenschappelijk plek in het centrum van de wijk bouwen de bewoners zelf. "Zo leren we elkaar al heel goed kennen, voordat we hier samen in de wijk gaan wonen. Het werkt verbindend", aldus Dekkers. De nieuwe buren hebben bewust voor hergebruik van bouwmateriaal gekozen. "We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden en zo duurzaam mogelijk leven. Voor onszelf, onze kinderen en hun kinderen. Dat is beter voor het milieu."
De Boomgaard bouwput
Het gemeenschappelijke gebouw komt in het centrum van de ecologische wijk te staan © Omroep Zeeland
De fundering van het gemeenschapsgebouw bestaat voor een klein deel uit nieuw beton, omdat dat niet anders kon. Maar om het gebouw op hoogte te krijgen, zijn er zo'n twaalfhonderd gebruikte grindtegels verzameld. "Die komen uit tuinen van mensen die hun tuin wilden verduurzamen. We hebben ze al meerdere keren in de handen gehad. Uit de tuin, op de kar laden, weer uitladen, schoonmaken en in de put leggen. Het was een hoop werk", zegt Dekkers lachend.

Meerpalen als vloer

De vloer van het centrale wijkhuis wordt gemaakt van oude meerpalen. "Als die weg moeten, om wat voor reden dan ook, worden ze vaak versnipperd. Dat is zonde van het goede hout. Wij maken er balken van. Met de buitenkant van de meerpalen, met gaten en stukjes schelp erin, willen de buitenkant van het gebouw afwerken. Dat lijkt ons mooi", licht Dekkers toe.

Trots op het resultaat

Terwijl de aanstaande bewoners bezig zijn met het gezamenlijke pand, krijgt ook de rest van de wijk vorm. Er staan al een paar woningen en ook aan de tuin wordt gewerkt. Daar komen vooral eetbare planten te staan. Het wijkgebouw is waarschijnlijk in de herfst af. "Het is hard werken. Vooral het verzamelen en gebruiken van de al gebruikte materialen kost veel tijd en energie. En het is niet goedkoper dan werken met nieuwe materialen. Maar het is zeker de moeite waard. Ik denk dat we als alles af is, erg trots zullen zijn", besluit Dekkers.
De Boomgaard spanten
Deze lange spanten komen van een oud tankstation en worden hergebruikt © Omroep Zeeland