Douane: 'Honderd procent controle op drugs in haven is niet nodig'

Alles wat in de Vlissingse haven binnenkomt, controleren op drugs. Is dat haalbaar en ook echt nodig? Volgens de directeur van de douane in Vlissingen niet. De discussie over honderd procent controles op fruitcontainers is wel aangezwengeld door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Na een werkbezoek aan Colombia, gaf hij aan die wens te hebben voor de Rotterdamse haven.
Chris Lohstro, directeur van de douane in onze regio, vertelt over de drugscontroles in de haven van Vlissingen:
Alle vracht op drugs controleren is niet nodig, volgens de douane in de haven van Vlissingen
Afgelopen tijd werd maar weer eens duidelijk dat drugscriminelen ook de haven van Vlissingen gebruiken om cocaïne binnen te smokkelen. Zo werden op 9 april vijf mannen aangehouden bij een bedrijf in Vlissingen-Oost die ervan verdacht worden dat ze tassen met coke kwamen ophalen.
Eind maart werden vier Zeeuwen opgepakt omdat zij een smokkellijn voor cocaïne zouden hebben willen opzetten.

Tien procent gecontroleerd

Op dit moment wordt ongeveer tien procent gecontroleerd van alle fruitcontainers die binnenkomen in de haven van Vlissingen, volgens Chris Lohstro, directeur van de douane in deze regio. Hij begrijpt de zorgen van de Rotterdamse burgemeester goed, maar is ook nuchter.

Ver weg van de werkelijkheid

"Deze zorgen worden gedeeld door de Zeeuwse burgemeesters. Maar honderd procent scannen, lijkt wel heel ver weg van de werkelijkheid. Het gaat om een enorme ingreep in de logistiek, je hebt te maken met bederfelijke waar. Met de huidige techniek zou het veel te lang duren om alles te controleren."
In Vlissingen is het bovendien nog ingewikkelder. "We krijgen hier niet alleen fruitcontainers binnen, maar jaarlijks ook 700.000 losse pallets met fruit. Die losse pallets scannen is nog een uitdaging apart."

Honderd procent niet nodig

De douane heeft als controlerende instantie bovendien niet voldoende capaciteit om alles te controleren, volgens de directeur. "Maar wij hebben ook het idee dat het niet nodig is. Wij baseren ons op een gedegen informatieanalyse en risicoselectie. De tien procent die wel gecontroleerd wordt, is niet willekeurig gekozen."
Nog meer drugs gevonden tussen de bananen: 97 kilo cocaïne
Pakketten drugs tussen de bananen © FIOD
De douane krijgt vooraf allerlei informatie binnen over het schip en de vracht. "Dat wordt aangevuld met informatie van de politie en de marechaussee. En waar we druk mee bezig zijn, is om ook meer informatie uit Zuid-Amerika zelf te krijgen."

Afspraken en verdragen

Dat laatste is een belangrijke ontwikkeling, er worden afspraken gemaakt en verdragen gesloten met Zuid-Amerikaanse landen. "We krijgen in toenemende mate informatie van hen. Het is pure winst als zij daar al controles doen en dingen tegenhouden én ons van informatie voorzien op basis waarvan wij beter kunnen selecteren."

Niets is waterdicht

Maar ook voor die landen is het lastig om honderd procent te controleren. "Geen enkele methode is waterdicht. We zullen hoe dan ook aan beide kanten van de oceaan moeten blijven controleren."
Douane, douanehond, speurhond, drugsvangst, drugsvondst, drugs, haven, bananendozen
Een speurhond op zoek naar drugs © Omroep Zeeland
Het Rijk liet in maart weten dat de havens in Zeeland en West-Brabant 2,5 miljoen euro extra krijgen in de strijd tegen internationale drugssmokkel.

Nieuwe technieken

Chrios Lohstro is er blij mee. "Het geld is bedoeld om nieuwe technieken in te zetten. Zo komt er nog dit jaar cameratoezicht op elke vierkante meter van de Vlissingse haven en gaat de douane drones inzetten."

Douane Controle Loods

Ook de wens voor een Douane Controle Loods gaat in vervulling. "Dat is een loods waar we veilig controles kunnen doen en dingen kunnen uitpakken als we denken dat er cocaïne in zit. Dat doen we nu nog in de loods van het bedrijf. Dat kan onveilige situaties opleveren. Zo'n aparte loods is veiliger voor de medewerkers van zo'n bedrijf en voor ons."