Gevaar ligt op de loer: steeds meer kitesurfers, maar niet meer plek

Kitesurfschoolhouders in Zeeland maken zich zorgen over de veiligheid van kitesurfers. Uit een rondgang langs de kitesurfschoolhouders blijkt dat zij de laatste twee jaar een verdubbeling van het aantal kitesurfers zien. Maar het aantal plekken waar gekitesurft mag worden is niet gestegen of uitgebreid.
Gevaar ligt op de loer: steeds meer kitesurfers, maar niet meer plek
We staan op het strand bij Vrouwenpolder. Kitesurfschoolhouder Fabian Naerebout wijst naar de zee om aan te geven waar hij tijdens het toeristenseizoen les mag geven. "Die strook is niet zo heel breed. We hebben zelf gele boeien op het strand neergelegd om aan te geven waar ons gebied begint. Richting Noord-Beveland hebben we dan zes- tot achthonderd honderd meter om te kitesurfen. Tijdens het seizoen kan dat wel eens nijpend zijn door de aanwezigheid van zwemmers."
Dan is de windrichting ook bepalend, aldus Naerebout. "Als het noordenwind is, dus aanlandig, dan is het heel erg oppassen. Want dan hebben kitesurfers feitelijk een hele smalle strook om hun sport te beoefenen."

Toeristenseizoen

Naerebout doelt vooral op de explosieve groei van het aantal kitesurfers. Een rondgang langs de andere kitesurfschoolhouders bevestigt dat beeld. "Ik maak me wel zorgen om de veiligheid in het toeristenseizoen. Want dan zijn er vaak ook zwemmers en gewone badgasten op het strand."
Zeeland kent provinciebreed veertien aangewezen kitesurfplekken. Op twee plekken mag een deel van het jaar worden gekitesurft. Langs de Walcherse zuidkust en bij Rilland is het verboden. Dat heeft onder andere met het gevaar van de vaargeul bij Vlissingen te maken en de verstoring van de rust van de zeehonden.
Kitesurfplekken Zeeland
Op deze plekken mag wel (groen), deels (geel) en niet (rood) gekitesurft worden in Zeeland © Omroep Zeeland
"We zouden eigenlijk wel uitbreiding op de huidige plekken willen hebben", vervolgt Naerebout. "Of dat we op meer plekken onze sport zouden mogen beoefenen. We zijn afhankelijk van de windrichting dus er vallen regelmatig plekken weg waar gekitesurft kan worden."
Rijkswaterstaat beslist samen met onder andere gemeenten en het waterschap waar kitesurfers terecht mogen. In een schriftelijke reactie laten zij weten dat zij zien dat kitesurfen een populaire sport is in Zeeland en dat ze weten dat de aantallen zijn toegenomen.
kitesurfer
Steeds meer kitesurfers in Zeeland © Omroep Zeeland
Reactie Rijkswaterstaat
"We kijken met de verschillende partijen (o.a. provincie, Nederlandse Kitesurf Vereniging en terreinbeheerders) naar de bestaande afspraken en regels over het gebruik van kitesurflocaties en wat de mogelijkheden zijn om kitesurfen veilig te houden. Op dit moment vindt de evaluatie van alle Natura 2000 beheerplannen in Zuidwest Nederland plaats. Ook kitesurfactiviteiten worden daarin meegenomen."
Kitesurfschoolhouder Naerebout moet glimlachen als hij de reactie hoort. "Er zijn veel partijen bij de besluitvorming betrokken en dat vertraagt een mogelijke aanpassing enorm. Iets aanpassen in het lopende seizoen lukt daarom nooit. Ik zou graag zien dat we het omdraaien; breidt uit waar mogelijk en gewenst, en onderzoek daarna of het kan."

Burgemeester Veere

Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere, waar het strand van Vrouwenpolder onder valt, ziet die werkwijze niet gebeuren. "Daarvoor hebben we gewoon met te veel partijen te maken en dus verschillende belangen. Dat gaat van de belangen van badgasten tot Natura 2000."
Van der Zwaag benadrukt dat het probleem zich vooral in het toeristenseizoen, op een mooie dag met veel wind zal voordoen. "En dat zijn niet zo heel veel dagen, naar mijn mening. Volgens mij moet je gewoon wat rekening met elkaar houden. En je verstand gebruiken."