Rechtbank laat Oekraïners vrij om te vechten tegen Rusland: 'Wij sterven liever aan het front'

De rechtbank van Middelburg heeft twee Oekraïense verdachten van mensensmokkel vrijgelaten, zodat ze in hun thuisland kunnen vechten tegen de Russen. De mannen van 27 en 29 jaar stonden terecht voor het smokkelen van elf Albanezen naar Engeland. Hier zouden ze twaalf jaar celstraf of meer voor kunnen krijgen.
Oekraïne
Oekraïnse militair in Kiev © ANP
De verdachten zaten al in voorarrest maar vroegen tijdens de rechtszitting om vrijlating. De Oekraïners gaven aan dat ze de indringende wens hadden om naar hun vaderland terug te keren om mee te helpen in de strijd tegen de Russen.

'Liever sterven aan het front'

Volgens de advocaat van één van de verdachten sterven ze liever aan het front, dan dat ze in voorarrest zitten. De rechters hebben het verzoek ingewilligd omdat het om 'bijzondere en zwaarwegende belangen' gaat.
De twee Oekraïners werden vorig jaar aangehouden op een zeilbootje dat onderweg was vanuit Kamperland. Het vaartuig bood plaats aan vier personen, maar er zaten 13 mensen op, onder wie elf Albanezen.

'Pleziertochtje door Nederland'

In een eerdere zitting verklaarden de Oekraïners dat ze bezig waren met een pleziertocht door Nederland. Dat vond de rechter een sterk verhaal, omdat het slecht weer was met hoge golven. Ook verklaarden de Albanezen aan boord dat ze onderweg waren naar Engeland.
De rechtszaak tegen de twee gaat intussen gewoon door. Mochten de mannen veroordeeld worden voor mensensmokkel, dan moeten ze zich weer in Nederland melden om hun straf hier uit te zitten. Volgens de advocaat van één van de verdachten wordt dat wel een lastig verhaal omdat president Zelensky alle Oekraïense mannen heeft verboden hun land te verlaten.