Moeder neergestoken Tim (15) leeft in een nachtmerrie, maar wil die van anderen beetje verlichten

Sinds zondag 9 januari ziet de wereld er voor Ysanne Bennebroek heel anders uit. Rond de middag zag ze op Facebook een bericht voorbijkomen over een steekpartij iets verderop in Middelburg. Ze moest meteen aan haar zoon Tim denken, die 's morgens naar die plek was gegaan om met een vriend te gaan 'chillen'. Later blijkt het slechte voorgevoel te kloppen en wordt de ergste nachtmerrie waarheid. Sindsdien gaat er geen minuut voorbij zonder dat Tim uit haar gedachten is.
Om toch met Tim bezig te zijn, maar dan op een positievere manier, is ze een doneeractie begonnen. Haar doel is om zoveel mogelijk geld binnen te halen waarmee ze toilettasjes kan kopen voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. De tasjes zijn bestemd voor ouders die halsoverkop naar het ziekenhuis moeten voor hun kind en geen tijd hebben gehad om toiletspullen mee te nemen. Uit eigen ervaring kan Ysanne helaas vertellen hoe fijn zo'n tasje kan zijn.
Moeder neergestoken Tim (15) leeft in een nachtmerrie, maar wil die van anderen beetje verlichten
Vraag aan Ysanne hoe het met haar gaat en ze zegt ronduit "niet goed. Slecht". Maar in werkelijkheid komen deze drie woorden niet eens in de buurt bij hoe ze zich echt voelt. "Je weet het pas als je het hebt meegemaakt." Ze wordt geleefd. Heeft heel veel vragen en vervolgvragen, maar niemand die ze kan beantwoorden.
Iedere avond is ze rond 21.00 uur onrustig. Inmiddels kan ze dat gevoel verklaren. Het is het tijdstip waarop Tim 's avonds thuis moest zijn. Er zijn geen leuke dagen in de week, maar de zondag is dat zeker niet. Het is de dag van de fatale steekpartij. In het begin kon ze niet van de bank komen. Ze wilde niet naar buiten. Of de hond nou uitgelaten moest worden of niet. Inmiddels gaat het iets beter "het mooiere weer speelt daar ook een rol in", legt ze uit.
Rouwen kan nog niet, omdat er nog zoveel speelt. De rechtszaak moet nog beginnen. Half april is de eerste voorbereidende zitting.
Tim
In de kamer heeft Ysanne een kast ingericht met herinneringen aan Tim © Omroep Zeeland
Nu tien weken na het overlijden van Tim, had ze behoefte aan iets meer positiviteit. "Mij helpt het heel erg om hier mee bezig te zijn. Ik kwam mijn dagen echt heel slecht door. Je hoofd zit vol met Tim. Er is nog heel veel gaande rondom Tim. En dat zal nog wel even zo blijven ook. We hebben natuurlijk te maken met dingen rondom de rechtszaak."
Ysanne Bennebroek
In het begin wilde Ysanne niet naar buiten en bleef ze het liefst binnen © Omroep Zeeland
"Zelf kom ik tot heel weinig. Mijn gedachten staan gewoon niet stil en dan is het heel lastig om je te concentreren op dingen. Dan zijn dit soort 'pay-it forward-acties' heel prettig om mee bezig te zijn."
Op deze manier is Ysanne wel met Tim bezig, maar dan positief. "En dat voel je ook en dat is fijn, want mensen hebben ons ook heel veel positiviteit gegeven." Zo ontvingen Ysanne en haar vrouw Joyce heel veel kaarten, maar stonden er ook kaarsjes bij de voordeur toen ze terug kwamen uit het ziekenhuis. Neergezet door de buren. Kleine gebaren, met een groot effect.
Ysanne hoopt dan ook dat haar actie een kettingreactie teweegbrengt. Dat ouders, die in eenzelfde situatie als Ysanne terechtkomen, zo'n toilettas krijgen, op hun beurt ook weer voor nieuwe toilettassen gaan inzamelen. "Want het hoeft niet alleen maar negatief te zijn."
De doneeractie voor het ziekenhuis is hier te vinden.