Oekraïners ontmoeten elkaar in Middelburg: 'Het geeft vertrouwen om te weten dat we niet alleen zijn'

Zo'n twintig Oekraïense vluchtelingen kwamen vandaag bijeen op de markt in Middelburg. De 'meet & greet' werd georganiseerd door een groep vriendinnen uit Middelburg en Goes, waarvan er een aantal Oekraïense vluchtelingen opvangen. Doel van de ontmoeting is om een Oekraïense gemeenschap op te starten, zodat Oekraïners in Nederland elkaar kunnen steunen.
Oekraïense vluchtelingen ontmoeten elkaar in Middelburg
Eén van de aanwezigen is de 26-jarige Daria Popova uit Mykolajiv, in het zuidwesten van Oekraïne. Vorige week is ze in Nederland aangekomen. Omdat ze werkt bij een bedrijf dat banden heeft met Nederland, kon ze naar hier komen. Ze verblijft nu samen met een vriendin op een camping vlakbij Middelburg, terwijl haar familie nog in Oekraïne is.

'Het geeft vertrouwen om een bekende taal te horen'

Popova is blij met de ontmoeting op de Middelburgse Markt. "Het kan moeilijk zijn om te wennen in een vreemd land. Als je dan een bekende taal hoort, of Oekraïense gezichten ziet, dan geeft dat moed en vertrouwen", zegt ze. "Het is fijn om te weten dat we niet alleen zijn."
Daria Popova (r) en de vriendin waarmee ze naar Nederland is gevlucht
Daria Popova (r) en de vriendin waarmee ze naar Nederland is gevlucht © Omroep Zeeland
Popova is ook gekomen om te kijken of ze andere vluchtelingen kan helpen. Zelf spreekt ze goed Engels, maar dat geldt niet voor alle Oekraïense vluchtelingen. "Het kan heel moeilijk zijn om te communiceren, dus ik wil graag helpen."

Zelfredzaamheid

Elkaar helpen, dat is precies het doel van de ontmoeting. "We willen de vluchtelingen stimuleren om zelfredzaam te worden", zegt Petra Varenkamp, een van de initiatiefnemers. "Zodat ze elkaar kunnen vinden als ze hulp nodig hebben."
Zowel de deelnemers als de initiatiefnemers zijn enthousiast over de eerste bijeenkomst. "Ze hebben allemaal telefoonnummers uitgewisseld en ze stonden lekker te kletsen met elkaar, precies wat we wilden", zegt Varenkamp.
Het is de bedoeling van de initiatiefnemers om vaker ontmoetingen te organiseren. Wie interesse heeft, kan de groep bereiken op networkukraine@outlook.com.