Niet iedereen tevreden met snelle formatie Hulst

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen was nog niet officieel vastgesteld of in Hulst was het nieuwe gemeentebestuur al bekend. Algemeen Belang Groot Hulst, Groot Hontenisse Hulst, het CDA en de VVD gaan samen het nieuwe college van burgemeester en wethouders vormen. Maar wat zij de komende vier jaar precies gaan doen, is nog niet bekend.
Pieter de Bruijn D66 Hulst
Pieter de Bruijn (D66 Hulst) vindt de formatie in Hulst vreemd verlopen © Omroep Zeeland
De vier partijen hebben vooralsnog alleen afgesproken dat ze het samen gaan doen. Dat is de omgekeerde weg, vindt D66. "Er is gekeken naar de poppetjes en nu wordt er naar de inhoud gekeken. Je wil natuurlijk het omgekeerde", zegt een gefrustreerde Pieter de Bruijn, lijsttrekker van D66 in Hulst. "We moeten de komende vier jaar Hulst beter gaan maken, dus dan zoek je op inhoud daarvoor de beste kandidaten."

Vriendjespolitiek

Tijdens de campagne ging het in Hulst veel over vernieuwing van de Hulster politiek en het stoppen met vriendjespolitiek. Dat mist De Bruijn in de nieuwe coalitie. "We hadden het als D66 Hulst heel fantastisch gevonden als er een vrouwelijke wethouder zou zijn gekozen, maar die zit er ook niet in", gaat hij verder. "Waar is de vernieuwing? Waar is de verjonging? Waar is de diversiteit?!"
D66 is niet de enige oppositiepartij die kritisch is over de gang van zaken. De PvdA in Hulst herkent die kritiek van D66 wel. "Tijdens de campagne was iedereen voor vernieuwing, wij hadden goede hoop dat zich dat zou vertalen in de onderhandelingen", legt Rob Lambert, lijsttrekker van de PvdA in Hulst, uit.
Volgens Lambert houden verschillende partijen in Hulst elkaar stevig vast. "Omdat de partijleiders elkaar al jaren kennen." Zo kennen bijvoorbeeld beoogd wethouders Dennis Steijaert (CDA) en Luc Mangnus (Groot Hontenisse Hulst) elkaar uit het dagelijks bestuur van Waterschap Scheldestromen. "Het is moeilijk om daar tussen te komen", aldus Lambert.
Jean-Paul Hageman
Jean-Paul Hageman (Algemeen Belang Groot Hulst) ziet geen enkel bezwaar tegen de snelle formatie © Omroep Zeeland
D66 is een van de winnaars van de verkiezingen in Hulst. De partij heeft voor het eerst sinds 2004 weer een zetel gewonnen in Hulst. De Bruijn heeft één gesprek gehad met Algemeen Belang Groot Hulst (ABGH), de grootste partij in de raad. Een tweede stond volgens hem al gepland, maar dat is er nooit van gekomen. "We kregen een telefoontje dat het al rond was, dus zo snel gaat het blijkbaar hier."

Veel overeenkomsten tussen partijen

Dat het snel gegaan is, wil Jean-Paul Hageman, lijsttrekker van ABGH, wel toegeven. "Iets wat goed is, kan snel komen", zegt hij glimmend. "Als je de partijprogramma's vergelijkt, komt 95 procent met elkaar overeen, en die overige vijf procent komen we wel uit."
De vier coalitiepartijen hebben samen 15 van de 21 zetels in de gemeenteraad van Hulst. Volgens Hageman is dat een keuze voor stabiliteit. De oppositie vreest dat er op die manier geen ruimte is voor hun plannen, maar daar kan de voorman van ABGH zich niet in vinden. "Er is binnen de gemeenteraad van Hulst heel veel ruimte voor discussie. Heel veel amendementen en moties worden door het college overgenomen en soms wordt er tegengestemd", aldus Hageman. "Uiteindelijk zitten we in een duaal stelsel en dat is aan de gemeenteraad."
In Hulst is de nieuwe coalitie al bekend, maar in de meeste andere Zeeuwse gemeenten zijn de gesprekken tussen de verschillende partijen net pas van start gegaan. In een paar gemeenten is een informateur van buiten gehaald om te kijken welke partijen met elkaar kunnen samenwerken. Op Noord-Beveland is Letty Demmers, oud-waarnemend burgemeester van Vlissingen, in die rol aan de slag gegaan, in Veere voormalig VVD-Tweede Kamerlid Jan te Veldhuis, in Middelburg oud-wethouder Saskia Szarafinski en in Goes voormalig Eerste Kamerlid Wouter van Zandbrink.
Op Schouwen-Duiveland is Robbert Lievense (lijsttrekker van Leefbaar Schouwen-Duiveland) aan de slag gegaan als informateur en in Kapelle doet Jon Herselman (lijsttrekker van de VVD) het samen met een externe informateur. Een enkele gemeente hoopt nog deze week van start te kunnen gaan met de inhoudelijke onderhandelingen. Meerdere gemeenten geven aan daarmee te willen wachten tot na een debat van de nieuwe gemeenteraad. De nieuwe gemeenteraden worden op 30 maart geïnstalleerd.
De PvdA had wel een plek aangeboden gekregen in het nieuwe college. Zij mochten een parttime wethouder leveren voor het sociale domein, een zware portefeuille met daarin onder andere de jeugdzorg en de WMO. Volgens de partij kon het werk van die wethouder niet gedaan worden in de tijd die daarvoor stond (0,6 fte). Daarom heeft de PvdA dat aanbod afgeslagen. In hun plaats is de VVD in het college gekomen.

Geen gesprek met Forum voor Democratie

Met Forum voor Democratie weigerde ABGH in gesprek te gaan vanwege hun mening over de Russische invasie in Oekraïne. Fred Walravens, lijsttrekker van FvD in Hulst, was niet teleurgesteld over de snelle formatie in zijn gemeente. Hij vermoedt dat er al een voorgekauwd coalitieakkoord klaar lag voor de onderhandelingen begonnen.
De coalitie gaat nu met de rest van de gemeenteraad in gesprek om een raadsbreed akkoord te sluiten voor de komende vier jaar. D66 staat positief tegenover die onderhandelingen, al vreest De Bruijn dat de oppositie ook de komende vier jaar weinig ruimte zal krijgen van het college. "De kans dat er anders gestemd wordt is maar heel klein", zegt hij. "Ook voor ons zal dat betekenen dat wij ons praktisch en positief moeten opstellen en dan hopen op samenwerking."