Dow hoofdsponsor van landelijke Roze Zaterdag in Goes

Dow Chemical in Terneuzen heeft 50.000 euro toegezegd voor de organisatie van de landelijke Roze Zaterdag, volgend jaar juni in Goes. Daarmee is het bedrijf hoofdsponsor van het evenement. Directeur Anton van Beek van Dow noemt de financiële steun een statement om te laten zien hoe belangrijk het is dat mensen ongeacht hun kleur, geloof of geaardheid worden geaccepteerd.
Dow wordt hoofdsponsor van de Roze Zaterdag in Goes
Dow wil ook graag een voorbeeld zijn om te laten zien dat Zeeland meer te bieden heeft dan alleen toerisme. Van Beek hoopt dan ook dat Zeeuwse bedrijven het voorbeeld van Dow zullen volgen om Roze Zaterdag te sponsoren.

Veilige werkomgeving verhoogt de productie

"Als werknemers zich veilig voelen omdat ze zichzelf kunnen zijn, gaan ze ook beter presteren." Lennart Heip werkt bij Dow en is tevens lid van GLAD, een werkgroep binnen het bedrijf voor diversiteit op de werkvloer. Zij zien toe op een veilige omgeving voor de werknemers van Dow ongeacht geaardheid, geloof of kleur. De komst van Roze Zaterdag naar Goes is voor Dow een uitgelezen kans om die denkwijze uit te dragen.

Hoogste baas van Dow is gay

Het wereldwijde bedrijf is al jaren bezig met inclusie en diversiteit op de werkvloer. Daarbij speelt mee dat de Amerikaanse directeur van Dow homoseksueel is. In landen als Saoedi-Arabië, waar je de doodstraf kunt krijgen als je homo bent, is het bespreekbaar maken van homoseksualiteit een belangrijke taak van het bedrijf.

Geen homofeestje

Tom de Koning van Citymarketing Goes benadrukt dat Roze Zaterdag in Goes een feest voor iedereen moet worden, niet enkel een homofeestje. "Door de hele stad zijn er activiteiten voor jong en oud, grote artiesten op de markt, maar ook in winkels, galeries, in kerken, musea en parken door de hele stad. Maar daar hangt wel een kostenplaatje aan."
Roze Zaterdag is voor iedereen
Stichting Goes Marketing legt ook 50.000 euro in voor het evenement en er is nog een aantal kleinere sponsoren. Daarmee is het kostenplaatje nog lang niet rond want Roze Zaterdag in Goes is begroot op 250.000 euro.

Zeeuwse boot Gay Pride

Tijdens de Gay Pride in Amsterdam en Utrecht zal er dit jaar voor het eerst een Zeeuwse boot meevaren door de grachten. "Een bescheiden roze bootje hoor, maar we willen wel aan iedereen laten weten dat ze volgend jaar in Goes moeten zijn voor een feestje," lacht Tom de Koning.

Angst om uit de kast te komen

"Stel je voor: je bent een jaar of 15 en je voetbalvriendjes hebben het steeds over homo's en vuile flikkers, dan durf je echt niet uit de kast te komen", stelt Eduard van Dort. Hij is één van de initiatiefnemers van de Roze Zaterdag in Goes en spreekt uit ervaring. Hij denkt dat een Roze Zaterdag in Zeeland hard nodig is.
Roze Zaterdag moet mensen helpen om uit de kast te komen