Nieuwe provincie-archeoloog wil samen met publiek speuren naar Romeinse haven

"Ergens hier in het water heeft ooit een Romeins vlootstation gelegen", zegt Ludo Snijders terwijl hij richting de zee wijst. De kersverse provinciaal archeoloog wil samenwerken met het publiek om meer te weten te komen over een oude Romeinse haven die voor de kust van het Banjaardstrand zou liggen. "Uiteindelijk zijn we hiermee bezig voor alle Zeeuwen."
Nieuwe provincie-archeoloog wil samen met publiek speuren naar Romeinse haven
Eind 2021 werd Ludo Snijders aangesteld als provinciaal archeoloog. "Het voelt heel goed. Bezig kunnen zijn met de archeologie op de plek waar je zelf woont, werkt en waar je dagelijks bent is gewoon geweldig", aldus de geboren Rotterdammer. Hij is de opvolger van Nathalie de Visser, die zich gaat bezighouden met het Geopark in de buurt van de Brabantse Wal.

Dakpannen met inscripties

"Ergens hier in het water heeft ooit een Romeins vlootstation gelegen. Dat is een soort haven van het Romeinse leger. Dat weten we van dingen die aanspoelen, zoals dakpannen met daarin bepaalde inscripties", vertelt Snijders op het strand bij Kamperland. "Vanuit de provincie willen we dat soort objecten en informatie bij elkaar brengen. We willen meer te weten komen over dit soort plekken door samen met het publiek aan de slag te gaan, door samen te werken."
Provinciaal archeoloog Ludo Snijders laat een aantal objecten zien in het depot van het Zeeuws Erfgoed.
Provinciaal archeoloog Ludo Snijders laat een aantal objecten zien in het depot van het Zeeuws Erfgoed © Omroep Zeeland
De 34-jarige archeoloog heeft allerlei plannen voor de provincie. "We gaan kijken naar de verdronken dorpen, de Romeinse periode en ook naar de Tweede Wereldoorlog. Die laatste is een apart soort erfgoed waar we eigenlijk nog niet veel mee gedaan hebben."

Voor alle Zeeuwen

Wat Snijders het liefst zou willen ontdekken als het aankomt op Zeeuwse archeologie? "Het gaat me er eigenlijk niet om wat we vinden. Ik hoop vooral dat zo veel mogelijk Zeeuwen iets met archeologie kunnen gaan doen. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen een bepaalde link heeft met archeologie en daar ook mee aan de slag kan. Uiteindelijk zijn we hiermee bezig voor alle Zeeuwen."
Nieuwe provinciaal archeoloog wil samen met publiek gaan speuren