31 leden met voorkeur gekozen in de gemeenteraad (met groot aandeel voor vrouwen)

31 kandidaten zijn met voorkeursstemmen gekozen in een van de dertien Zeeuwse gemeenteraden. Opvallend detail: de helft van de voorkeursstemmen is behaald door vrouwen. Het is trouwens nog niet duidelijk of iedereen die met voorkeursstemmen verkozen is, ook echt in de gemeenteraad komt te zitten. Dat komt omdat er geen verplichting is om in de raad te zitten, als je genoeg voorkeursstemmen hebt behaald.
Stemmen ZeelandKiest Indexfoto
Zeeland Kiest (2022) © Omroep Zeeland
Tholen:
Voor het CDA behaalde Petrina Geluk genoeg voorkeursstemmen, daardoor komt zij en niet Joost Wijnekus in de gemeenteraad. Bij PvdA/GroenLinks kreeg Nancy Raas genoeg stemmen om de plek van Jacques Dekkers in te nemen.
Sluis:
Bij het CDA in Sluis hebben zowel Ronald de Croock als Leo Dekker genoeg voorkeursstemmen gekregen. Zij nemen de zetels van Angela Boeije en Michel Verkouter in. Een oud-CDA'er, Sjaak Quaak, gaat de raad in namens Sluis Lokaal. Daardoor komt Conny Tanghe niet in de gemeenteraad.
Middelburg:
In Middelburg zijn er na het tellen van de voorkeursstemmen behoorlijk wat wijzigingen. Voor GroenLinks/PvdA komen Yucel Yurdem en Mehmet Kavsitli in de raad, in plaats van Marijn Dieleman en Davy Rijkhals. Kim Reijnierse en Heidie Menheer (allebei D66) kregen genoeg stemmen om de plaatsen van Jeroen Jakobsen en Rob van Eijkelenburg in te nemen. Voor de VVD komt Raquel Jimenez in de gemeenteraad van Middelburg, ten koste van nieuwbakken Kamerlid Chris Simons.
Goes:
Van de vier zetels die SGP/ChristenUnie in Goes heeft behaald gaan er twee naar kandidaten die met voorkeursstemmen zijn verkozen. Esther van de Vreede en huidig wethouder André van der Reest schuiven op naar een zetel, ten koste van Henri van Koeveringe en Ben Ham. Voor Nieuw Goes komt Nellie Bliek in de raad, Jan-Kees Tramper is niet verkozen. Jacqueline van Mil (D66) komt ook in de gemeenteraad, zij kreeg meer stemmen dan Jeroen van de Merwe.
Borsele:
Bij de grote winnaar in Borsele, de Lokale Partij Borsele, kregen Tiny Vermue en Nico Werri genoeg voorkeursstemmen om in de gemeenteraad te komen. Chris van Overbeeke en Paul Bruijns grijpen zo naast een zetel. Voor het CDA neemt Fabian Schenk de plek van Margriet Koeleman in.
Terneuzen:
Marc de Haas en Jacqueline de Witte zitten de komende vier jaar voor TOP/Gemeentebelangen in de gemeenteraad. Dick Oggel en Jeroen de Buck kregen te weinig stemmen. Namens het CDA kreeg Anja Dijkhuis genoeg voorkeursstemmen om de zetel van Jurgen Vervaet in te nemen. Bij de PvdA kreeg Cees Liefting de meeste stemmen, maar hij zei eerder al tegen de PZC dat de kans klein is dat hij in de gemeenteraad komt. Als hij dat toch doet, gaat het ten koste van Ronaut de Hollander. Namens de VVD kreeg Marieke Menu genoeg stemmen om de plaats van George Meij in te nemen.
Vlissingen:
Bij D66 in Vlissingen was het een spannende strijd tussen de nummers een en twee op de lijst. Desiree Schrijver (de nummer twee) kreeg vijf stemmen meer dan lijsttrekker Ocker Ghering. Daardoor komt zij in de gemeenteraad. Voor de POV greep Robert Brunke naast een zetel, omdat Annemarie Geerink meer stemmen kreeg.
Reimerswaal:
Andries Jumelet van de ChristenUnie komt dankzij voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Reimerswaal. Hij kreeg meer stemmen dan Barbara van den Bogaerdt. Voor de PvdA pakt Marjolein Sinke een zetel. Dit gaat ten koste van Hans van Stel.
Schouwen-Duiveland:
Kees Hanse van Leefbaar Schouwen-Duiveland kreeg voldoende voorkeursstemmen om de plaats van Hanno Canters in te nemen. André Flikweert komt namens het CDA in de gemeenteraad, in plaats van José Schikker.
Veere:
Namens Hart voor Veere komt Tim de Kraker in de gemeenteraad in plaats van Patrick Sins. René de Visser, kandidaat wethouder voor de SGP, komt met voorkeursstemmen in de gemeenteraad ten koste van Leon Mulder.
Hulst:
In de gemeente Hulst behaalde Margie Nijs van D66 met voorkeursstemmen een zetel, ten koste van lijsttrekker Pieter de Bruijn. Of zij daadwerkelijk de zetel opeist, is nog de vraag.