Barendrechtse oud-burgemeester Van Belzen informateur in Reimerswaal

Jan van Belzen (67), oud-burgemeester van Barendrecht, is informateur voor de vorming van een nieuwe coalitie in Reimerswaal. SGP-voorman Maarten Both heeft de politicus van reformatorische huize voorgedragen in de Reimerswaalse gemeenteraad, die heeft ingestemd. "Zorgvuldigheid is beter dan snelheid", aldus Both over het formatieproces. Toch wil hij geen tijd verloren laten gaan: Van Belzen voert al deze week de eerste gesprekken.
De voormalige burgemeester van Barendrecht, Jan van Belzen, voert de formatiegesprekken in Reimerswaal.
De voormalige burgemeester van Barendrecht, Jan van Belzen, voert de formatiegesprekken in Reimerswaal. © Gemeente Barendrecht
De huidige coalitie van SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA komt als winnaar uit de bus. SGP en Leefbaar Reimerswaal hebben zetelwinst: die partijen krijgen er elk een zetel erbij en staan nu op respectievelijk acht en vier zetels van de negentien. Ook de PvdA heeft meer stemmen gekregen maar te weinig voor zetelwinst: de partij blijft staan op twee zetels. Alle andere partijen hebben ingeleverd, waarbij ChristenUnie en CDA een zetel verliezen.

Verbinder

Als verreweg de grootste raadspartij neemt de SGP het voortouw in het formatieproces in Reimerswaal. De fractie kiest voor Van Belzen vanwege zijn grote staat van dienst al bestuurder, en de oud-burgemeester geldt als een politieke verbinder. Sinds oktober 2021 is hij met pensioen. De opdracht voor de informateur: het vormen van een stabiele meerderheidscoalitie. Het voortzetten van de huidige samenwerking lijkt wellicht voor de hand liggend, maar Both wil een breed gedragen bestuur dus liggen alle kaarten nog open.
Deze week volgt een gesprek met alle fracties, daarna met vertegenwoordigers. Zodra een coalitieakkoord is bereikt, gaan de betreffende partijen aan de slag met het uitvoeringsprogramma.
SGP-voorman Maarten Both over de keus voor Jan van Belzen
Dit is een artikel van Streekomroep De Bevelanden.