Schademeldingen na explosie Middensluis Terneuzen, excuses aan omwonenden

Het tweede deel van de Middensluis in Terneuzen wordt niet tot ontploffing gebracht voordat duidelijk is wat er misging bij de explosie van vanmiddag. Dat zegt Harm Verbeek, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat bij de Nieuwe Sluis Terneuzen. Hij biedt zijn excuses aan voor de explosie. Na de knal kwamen verschillende schademeldingen binnen.
Kijk hieronder naar beelden van de explosie.
Middensluis in Terneuzen opgeblazen: 'Ons hele huis stond te schudden'
De Middensluis werd om 12.10 uur onder water tot ontploffing gebracht. Dat zou weinig gevolgen hebben voor de omgeving, maar het werd een knal die tot kilometers ver te horen en te voelen was. Dat was ook een verrassing voor de projectorganisatie: "Er is onderzoek gedaan, twee jaar geleden. We hebben een proef gedaan met explosies, er zijn berekeningen gemaakt, de hele wand is vrij gegraven en op verschillende plaatsen zijn explosieven aangebracht. De hinder voor de omgeving was aanzienlijk groter dan van tevoren werd ingeschat."
Verbeek biedt in het radioprogramma Zeeland Komt Thuis zijn excuses aan omwonenden aan voor de overlast die de explosie heeft veroorzaakt. Hij zegt dat er verschillende schademeldingen binnengekomen zijn. Het gaat dan om gebroken glaswerk en schade aan bijvoorbeeld een serre en een schuurtje, aldus Verbeek. "Het gaat gelukkig niet om persoonlijke ongelukken en ook niet om mensen die in gevaarlijke situaties geweest zijn."
De Middensluis is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd, met dezelfde reden waarvoor de Nieuwe Sluis nu wordt gebouwd: het toenemende aantal schepen en het groter worden van die schepen. De sluis kreeg eerst de naam Zeesluis en later de naam Middensluis. In 1908 kon hij voor het eerst gebruikt worden door de scheepvaart. De officiële opening vond plaats op 15 februari 1910 in aanwezigheid van koningin Wilhelmina.
De sluis is 140 meter lang en 18 meter breed (in vergelijking: de Nieuwe Sluis wordt 427 meter lang en 55 meter breed). De Middensluis bestaat uit 60.000 vierkante meter metselwerk, beton en hout. Bij de sloop moeten ook nog eens zevenduizend palen worden verwijderd, vier brugdelen, vier puntdeuren en twee roldeuren.
In een straal van 200 meter rond de Middensluis was niemand aanwezig, zegt Verbeek. De explosie heeft dan ook geen gevolgen voor de Nieuwe Sluis, zo verwacht hij. "Die ligt op bijna een kilometer afstand, die heeft hier geen last van." De Oostsluis en de brug over de Middensluis liggen dichter bij de plek van de ontploffing. "Die zijn vandaag geïnspecteerd en daar is geen schade aan."

Geen tweede explosie zonder duidelijkheid

Enkele uren na de explosie, zit de omgevingsmanager nog met veel vragen. Die wil hij eerst beantwoord hebben, voordat het tweede deel van de Middensluis wordt opgeblazen. De bedoeling was dat dat in april zou gebeuren "We gaan niet een tweede explosie doen zonder een goede evaluatie van wat er vandaag gebeurd is.
Ontploffing Middensluis Terneuzen
Grote stofwolken bij de Middensluis in Terneuzen © Jan Wijnand Visser
Of er te veel explosieven zijn gebruikt bij het opblazen van de Middensluis, kan Verbeek nog niet zeggen. "Dat weten we niet", zegt hij. "Wat we vaststellen is dat de overlast voor de omgeving veel te groot was. Dat hadden we moeten voorkomen. We hebben het niet voorzien."

Trillingen gemeten

Daarnaast zijn verschillende metingen gedaan, onder meer naar trillingen. "We hebben trillingsmeters in de binnenstad staan, die worden uitgelezen." Verbeek is van plan die uitkomsten te delen met omwonenden.
De brokstukken die na het instorten van de muur in het water liggen, worden met behulp van een kraanponton uit het water gehaald. Dat was volgens Verbeek al de bedoeling. "Er was al voorzien dat onder water puin geruimd moest worden, dat is nu alleen iets meer geworden."
Harm Verbeek over de explosie van de Middensluis