Mirjam uit Hoedekenskerke helpt nu Oekraïense vluchtelingen en probeert 'haar' kinderen nog steeds naar Nederland te halen

Vorige maand, bij de start van de oorlog, werkte ze nog in een kindertehuis in Svaliava in West-Oekraïne en sinds haar terugkeer naar Nederland doet Mirjam Marijs uit Hoedekenskerke er alles aan om vanuit hier te helpen. Ze werkt in een groep met Oekraïense vluchtelingen in Nunspeet, maar is ook de kinderen in het tehuis niet vergeten. 'We proberen ze nog steeds naar hier te krijgen, maar dat is lastig, omdat er geen toestemming is vanuit Oekraïne.'
Mirjam uit Hoedekenskerke over kindertehuis Oekraïne: 'Ik weet niet hoe lang ze nog veilig zijn'
Mirjam Marijs uit Hoedekenskerke © Omroep Zeeland
Marijs keerde begin deze maand terug uit Oekraïne, uit veiligheidsoverwegingen. In Nunspeet, op de Veluwe, probeert ze zich nu zo goed mogelijk in te zetten om gedupeerden van de oorlog te helpen. "Ik ben gevraagd om hier in de groep met Oekraïense vluchtelingen te komen werken. Als een soort aanspreekpunt, omdat ik de taal ook een beetje spreek. Er zijn hier ook kinderen die oorspronkelijk uit kindertehuizen komen en het is mooi om voor hen wat te kunnen betekenen, omdat ik wat meer begrijp van hun achtergrond", zegt Marijs. "Ik was ook op zoek om hulp te kunnen bieden en dit vond ik mooi om te doen."
Mirjam Marijs in Oekraïne
Mirjam Marijs in Oekraïne © Marianne Janse
Rond het begin van de oorlog, nu precies een maand geleden, deed Marijs meerdere keren haar verhaal op de radio bij Omroep Zeeland. Dat leidde ertoe dat andere Zeeuwen voor haar en haar tehuis in actie kwamen. "Er zijn mensen koekjes gaan bakken in de Smulkamer in Goes en er is een school actie gaan voeren voor mij en de kinderen. Dat is natuurlijk heel mooi."

Naar Nederland halen

Marijs is nu nog steeds aan het proberen om de kinderen die in het tehuis in Oekraïne zitten waar ze werkte, naar Nederland te halen. "Ik heb wel contact met het kindertehuis, maar ik krijg niet veel informatie over de kinderen", zegt ze. "En dat vind ik wel moeilijk. Ik kan ze af en toe wel even zien via de camera, zodat ze weten dat ik nog ergens in de wereld besta." Marijs wil niets liever dan 'haar' kinderen naar Nederland halen. "We proberen ze nog steeds naar hier te krijgen, maar dat is lastig, omdat er geen toestemming is vanuit Oekraïne. Maar alles is hier in Nunspeet klaar om ze te kunnen ontvangen."