'Blind, slechtziend of ziend: goalball is voor iedereen'

Een spelletje goalball? Dat kan in onze provincie nog niet. In Zeeland is namelijk nog geen goalballvereniging en volgens visueel beperkte Luna Dijkens moet daar nodig verandering in komen. Ze richtte Goalball Zeeland op en hoopt daarmee meer Zeeuwen enthousiast te maken voor de sport.
'Blind, slechtziend of ziend: goalball is voor iedereen'
Drie tegen drie spelen ze. En alle spelers hebben een donkere bril op waardoor ze precies hetzelfde zien: niets. Bij een spelletje goalball moeten de spelers op gehoor de bal gooien en het negen meter brede doel raken. Of ze nu blind, slechtziend of ziend zijn. In de bal zit een bel, waardoor je hem goed kunt horen aankomen.

'Iedereen kan meedoen'

"Het leuke aan goalball is dat iedereen het kan doen. Al ben je blind, slechtziend of ziend", vertelt Luna enthousiast. Hoewel zij slechtziend is, staat ook op haar hoofd een grote zwarte bril. Die maakt dat alle spelers van het balspel gelijk zijn. "Goalball is een teamsport waarbij je heel erg op je gehoor aangewezen bent, maar ook op je team. Je moet aanvoelen wie de bal wil hebben en waar die persoon staat."
Goalball Zeeland
Bij goalball moet je op gehoor naar de bal duiken © Omroep Zeeland
"Het gaat om souplesse, reactievermogen, tactiek en samenwerking", legt Carlo Coolpaert uit. Ook hij ziet slecht en is een van de initiatiefnemers van Goalball Zeeland. "Je kunt het op topniveau spelen als je die ambities hebt. Op YouTube kun je bekijken hoe het bijvoorbeeld op paralympisch niveau gespeeld wordt. Maar het kan ook recreatief, met een klein clubje, om plezier met elkaar te maken."
Goalball Zeeland
Ook de slechtziende Luna zet tijdens het spel een bril op waardoor ze helemaal niets meer ziet © Omroep Zeeland
Een reguliere teamsport spelen is voor visueel beperkten vaak niet mogelijk en balsporten al helemaal niet. "Voetbal is geen optie. Wat wel kan is hardlopen of fietsen met een buddy, maar dat doe je dan niet met een team", zegt Annemiek Klijnstra van Visio, een expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. "Bij goalball zit je niet alleen in een team, maar kun je ook met familieleden spelen die wel kunnen zien. Dat is voor veel visueel beperkten echt een voordeel."

'Ik gooi en grijp nog vaak mis'

Ook Mark Aalders, die ziend is, geniet van het balspel. "Het is echt lastig, zeker als je net begint. Ik doe dit niet dagelijks, dus ik gooi en grijp nog vaak mis", zegt hij lachend, nadat hij vandaag met 10-3 verslagen is door het team van Luna en Carlo. "Maar het is echt heel leuk om te doen."
Goalball Zeeland
Een spelbeeld van het oefenpartijtje goalball © Omroep Zeeland
Goalball wordt nu dus niet in Zeeland gespeeld. Wat Luna betreft moet daar snel verandering in komen. "Ik hoop dat er een vereniging komt met hartstikke leuke leden. Dan kunnen we meedoen aan de competitie en wedstrijdjes met elkaar spelen. Daar hebben we nog wel meer mensen voor nodig."

Goalballclinic

Daarom wordt er op 2 april in Omnium Sport & Recreatie in Goes een sportclinic gegeven. Het is een samenwerking tussen Goallball Zeeland, Koninklijke Visio en Gehandicapten Sport Nederland. "Iedereen is welkom. We hopen goalball meer op de kaart te zetten, zodat meer mensen net zo enthousiast worden als wij", besluit Carlo.