Bakker Bas kijkt uit naar WK Broodbakken: 'Hier hebben we een jaar voor getraind'
"Het is een soort Heel Holland Bakt, maar dan voor bakkers." Of Bas Goossen uit Kloosterzande de wedstrijd waar hij komend weekend in Parijs aan mee doet, hiermee genoeg eer geeft, is maar de vraag. Het Coupe du Monde de la Boulangerie wordt namelijk ook wel het Wereldkampioenschap Broodbakken genoemd.
Bakker Bas Goossen komt samen met twee andere bakkers uit voor Nederland. Hij is verantwoordelijk voor de categorie baguettes en wereldbroden. "Je hebt een paar verplichte opdrachten. Zoals stokbrood en desembrood, dus zonder gist. En ook een Nederlands brood. Daar heb ik kaasbrood voor gekozen." Brood is in elk land verschillend, maar toch is zo'n wedstrijd mogelijk volgens Bas. "Stokbrood en desembrood zijn overal hetzelfde. En de juryleden komen ook uit allerlei landen."
Podiumplaats
De 27-jarige Bas zit samen met zijn collega's in een soort 'elftal' van bakkers dat meedoet aan bakwedstrijden. Naar Parijs is er dan ook een coach mee, die de kansen van Nederland hoog inschat. "Er zitten een paar stevige tegenstanders tussen. De jongens zijn goed voorbereid, we maken zeker een goede kans op de titel", zegt coach en Meester Boulanger Wietse Schiere.
Bas doet al jaren mee aan internationale wedstrijden voor bakkers. "In Rimini heb ik al eens gewonnen", vertelt hij. Maar als team heeft Nederland nog nooit op het podium gestaan, een plek in de top drie is het doel komend weekend. Bas: "Deze wedstrijd in Parijs is het hoogste wat je kan bereiken op broodgebied."
De bakker uit Kloosterzande heeft veel zin in de wedstrijd. "Je ontmoet bakkers van over de hele wereld", vertelt hij. Aan deze wedstrijd doen bijvoorbeeld teams mee uit Zuid-Korea, Egypte, Denemarken en Taipei China. "En die hebben allemaal dezelfde passie."
Vandaag zijn de bakkers afgereisd naar Parijs. Morgen hebben ze een voorbereidingsdag en zondag de wedstrijd. Pas dinsdag volgt de uitslag.