Kerkdienst in het Oekraïens: 'Geen woorden genoeg om uit te drukken hoe dankbaar wij zijn'

"Wij staan er zelf van te kijken, maar alles ging wonderbaarlijk goed", zegt predikant Tim Schakel van de Vrije Evangelische Gemeente in Yerseke. De Oekraïense vluchtelingen die daar vandaag de zondagsdienst bijwoonden, konden de dienst voor het eerst via een zoomverbinding in hun eigen taal volgen. "Wij ervaren dat als de hand van God."
Oekraïense vluchtelingen in Yerseke volgen kerkdienst in eigen taal
Sinds twee weken komen er steeds meer Oekraïense vluchtelingen van de camping Zon en Zee naar de zondagsdienst van de kerk. "Oekraïners zijn Christelijke mensen en hebben behoefte om naar de kerk te gaan. Als ze hier langer blijven, is het wel zo fijn als ze de preken en gebeden ook kunnen begrijpen. Daarom hebben we een tolk gevraagd tijdens de dienst alles wat er gezegd en voorgelezen wordt voor hen te vertalen."

Via de smartphone meeluisteren

Bij binnenkomst kregen alle Oekraïners een QR-code waarmee ze met hun smartphone toegang kregen tot de live zoomverbinding. Aan alles was gedacht. Ook aan oortjes voor de mensen die ze niet bij zich hadden. "We hebben gezien dat veel mensen hebben ingelogd en meegeluisterd. Sommige mensen deelden ook hun oortjes om samen naar de preek te kunnen luisteren", aldus de voorganger.
Vrije evenagelische kerk Yerseke
Alles wat tijdens de dienst gezegd en voorgelezen wordt, wordt live vertaald in het Oekraïens © Omroep Zeeland
Het organiseren van de zoomverbinding was een technische uitdaging, toch heeft iedereen er met liefde aan gewerkt. "We hebben een tolk die uit België komt en een stel uit Amsterdam dat ons heeft geholpen met de verbinding. Het is wel makkelijker om een aparte dienst voor de Oekraïners te regelen, maar dat vinden we niet fijn", legt Schakel uit. "Nu leren ze de andere gelovigen in Yerseke kennen en worden ze onderdeel van de gemeenschap hier."

Namens ons allemaal bedankt

Er waren zo'n twintig Oekraïners aanwezig. Vrouwen en kinderen. Via de tolk liet een van hen weten dat ze ontzettend blij en dankbaar zijn dat de kerk zoveel moeite voor hen doet. "Het was een verrassing voor ons. Het is heel fijn. We worden zo vriendelijk en gastvrij ontvangen in Yerseke", vertelt de vrouw met tranen in haar ogen. "Er zijn geen woorden genoeg om uit te drukken hoe dankbaar wij zijn. Het is hartverwarmend. Spasibo, namens ons allemaal."
Vrije evangelische kerk Yerseke
Vrije evangelische kerk Yerseke © Omroep Zeeland
Alle kerken in Yerseke werken samen om de vluchtelingen op de camping zo goed mogelijk op te vangen. "We willen heel graag geestelijke ondersteuning geven. Daarvoor hebben wij een interkerkelijke werkgroep opgezet", licht Schakel toe. "We bezoeken de mensen op de camping en bidden met hen. We willen er voor hen zijn en naast hen staan. Zo betrekken we ook God bij hun lijden en dat biedt troost."