Langgekoesterde wens in vervulling voor Rescue Vlissingen

Op 17 augustus staat Vlissingen weer in het teken van het evenement Rescue. Met de toezegging dat de ambulancehelikopter van de Waddeneilanden naar Vlissingen komt gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Het evenement werd voor het laatst in 2018 gehouden en trok toen zo'n 100.000 toeschouwers.
Wadden ambulancehelikopter
Ambulancehelikopter voor de Waddeneilanden © RAV
Staand op de boulevard in Vlissingen vertelt woordvoerder Dennis Castel van Rescue Vlissingen enthousiast over het evenement: "Wij als stichting kijken er enorm naar uit en volgens mij ook de Zeeuwen. Vier jaar is natuurlijk best wel lang om zo'n evenement te moeten missen. De animo onder de deelnemende partijen is ook groot, merken we tijdens de voorbereiding."

Unieke ambulancehelikopter te zien

Dennis heeft een foto bij zich die hij trots laat zien. "Kijk, met deze helikopter zijn we best wel lang bezig geweest om die hier te krijgen." De foto toont de ambulancehelikopter voor de Waddeneilanden. "Een unieke helikopter, want een traumahelikopter zien we wel eens vliegen, ook bij ons evenement, maar deze vliegt alleen op de Wadden. Op de Waddeneilanden zijn namelijk geen ziekenhuizen, dus daarom is vervoer van patiënten naar het vasteland nodig. Vandaar deze helikopter."
Rescue Vlissingen is het grootste hulpverleningsevenement van Nederland en wordt normaal gesproken eens in de twee jaar georganiseerd. Door corona moest het evenement noodgedwongen een aantal jaren overslaan. In 2018 deden 180 organisaties uit zes landen mee en hielpen 1.200 vrijwilligers.
Rescue Vlissingen is bedoeld om het grote publiek kennis te laten maken met hulpverlening. Waar normaal deuren dicht blijven, krijgt het publiek op deze dag een volledige inkijk door demonstraties die worden gehouden te land, ter zee en in de lucht.
De voorbereidingen beginnen normaal gesproken al in oktober. "We lopen dus iets achter op schema, want in oktober was er nog geen duidelijkheid of Rescue Vlissingen door kon gaan", aldus Castel. "Gelukkig hoeven we niet heel veel moeite te doen om deelnemende organisaties ervan te overtuigen om mee te doen. Ook zij hebben er zin in en willen allemaal weer meedoen."
Door het thema 'Hart voor hulpverlening' aan het evenement te koppelen wil de organisatie benadrukken dat werken en veiligheid in de hulpverlening belangrijk is. "De werkdruk door te weinig capaciteit in de zorg verdient extra aandacht. Daarom organiseren we ook een banenmarkt."
Drukte in Vlissingen bij Rescue
Drukte in Vlissingen bij Rescue in 2018 © Omroep Zeeland
De editie van 2018 trok zo'n 100.000 toeschouwers. "We verwachten misschien wel meer drukte, maar daar zijn we wel goed op voorbereid", vervolgt Castel. "We hebben extra parkeerplaatsen, pendelbussen, er staan duidelijke routes voor de mensen en we gaan het evenement nog meer spreiden, ook beneden aan de boulevard."