Vlaams Parlement: 3M moet alle PFAS-schade vergoeden
Chemiebedrijf 3M moet alle kosten betalen die zijn veroorzaakt door de uitstoot van PFAS door de fabriek bij Antwerpen. Tot die conclusie is de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement gekomen.

"De Vlaamse overheid moet 3M op alle mogelijke manieren verantwoordelijk stellen om zo de volledige factuur van de aangerichte vervuiling, inclusief de volledige sanering en de aangerichte milieu- en gezondheidsschade, door 3M te laten vergoeden", las commissielid Mieke Schauvliege (Groen) voor uit het rapport.
'3M verantwoordelijk om rotzooi op te ruimen'
Haar collega Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) sluit zich daarbij aan. "Wij hebben moeten vaststellen dat tot in de onderzoekscommissie het bedrijf niet erkent dat zij jarenlang PFAS hebben uitgestoten in de lucht", aldus Schiltz. "Dat zij ook PFAS-stoffen hebben geloosd in de Schelde zonder melding, zonder vergunning, terwijl andere landen daar een expliciet verbod op hadden, dan denk ik dat wij als onderzoekscommissie mogen stellen dat zij dan ook verantwoordelijk zijn om die rotzooi op te ruimen."
Volgens de commissie is de Vlaamse overheid tekort geschoten bij het garanderen van de veiligheid van de bevolking rondom de 3M-fabriek. De overheid heeft de vervuiling niet bewust willen verzwijgen, zegt de commissie, maar het is gebeurd door een "cascade aan beslissingen". "Verschillende kleine beslissingen worden genomen en niemand houdt het overzicht", legt Schiltz uit. "Het mist dus aan een duidelijke eindverantwoordelijke uit de overheid."
De onderzoekscommissie is vooral erg verbolgen over het "deloyale en maatschappelijk onverantwoordelijk handelen" van 3M. "Voor dat soort gedrag is in Vlaanderen geen plaats", aldus Schiltz.
De onderzoekscommissie werd vorig jaar ingesteld nadat bij de aanleg van de Oosterweelverbinding, de nieuwe rondweg van Antwerpen veel PFAS in de bodem werd aangetroffen. Die bleek voor het grootste deel afkomstig te zijn door - ook illegale - lozingen door de 3M-fabriek in Zwijndrecht. De afgelopen maanden hoorden de commissie tientallen bestuurders, wetenschappers en andere betrokkenen.