Middelburgse informateur wil coalitie met vier partijen

Informateur Saskia Szarafinski adviseert om in de gemeente Middelburg een coalitie te vormen van de partijen GroenLinks/PvdA, LPM, D66 en ChristenUnie. 'Van deze partijen heb ik het beeld dat zij programmatisch op elkaar aansluiten, in samenstelling recht doen aan de verkiezingsuitslag en een brede afspiegeling van de raad vormen', zegt Szarafinski.
Saskia Szarafinski, wethouder voor de PvdA in Middelburg
Formateur Saskia Szarafinski © Omroep Zeeland
In het advies van Szarafinski staat verder dat Middelburg met vier wethouders moet gaan werken, van elke genoemde partij één. De winnaar van de verkiezingen in Middelburg, GroenLinks/PvdA met acht zetels, heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor het leveren van slechts één wethouder. "In alle gesprekken zijn GroenLinks/PvdA en LPM genoemd als voor de hand liggende coalitiepartners, op basis van de verkiezingsuitslag", schrijft Szarafinski. "Er zijn veel overeenkomsten in ambities en ik heb geen onoverbrugbare inhoudelijke knelpunten gehoord. In veel gesprekken is D66 toegevoegd aan deze twee partijen omdat zij een extra zetel hebben bemachtigd. Ook bij deze partij zie ik veel dezelfde standpunten terugkomen."

ChristenUnie

Bij elkaar opgeteld hebben GroenLinks/PvdA, de Lokale Partij Middelburg en D66 zestien van de in totaal 29 zetels in de Middelburgse raad. Voldoende om een coalitie te vormen. Toch hebben de partijen aangegeven graag een vierde partij toe te willen voegen. "Voor veel partijen geldt dat de inhoudelijke verschillen over het algemeen overbrugbaar lijken", schat Szarafinski in. "Dat biedt een goede basis voor de toekomstige samenwerking, zeker als gekozen wordt voor een akkoord op hoofdlijnen. Toch zijn er argumenten om ChristenUnie aan de drie genoemde partijen toe te voegen. Allereerst omdat GroenLinks/PvdA en D66 de partij als een gewenste partner hebben genoemd, vanwege de vele inhoudelijke overeenkomsten. Zij zien de ChristenUnie als een sociale partij die past bij hun intentie om het sociaal domein bij te sturen."

De gemeente Middelburg gaat nu een formateur aanstellen, die met de adviezen van Szarafinski aan de slag gaat.