Superdruk toeristenseizoen verwacht, maar kan het ook té druk worden?

Met Pasen is het traditie om met z'n allen eieren te zoeken in de tuin en aan te schuiven voor een een heerlijk paasontbijt. Maar traditie is ook dat overal de caravans weer uit de winterstalling worden gehaald en de provincie volstroomt met toeristen; het recreatieseizoen gaat weer van start. Vraag is alleen of het niet te druk wordt in Zeeland nu er geen coronabeperkingen meer zijn om op vakantie te gaan.
Toeristenseizoen van start: het kan weleens superdruk worden
Diana Korteweg-Maris van het Kenniscentrum Kusttoerisme ziet het komend seizoen met enthousiasme tegemoet. "We zagen vorig jaar al dat de campings en de vakantieparken een fors herstel lieten zien. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich doorzet. Daarnaast komen de Duisters en de Belgen weer terug. Hopelijk blijven de Nederlanders ook voor een deel. Het ziet er dus goed uit."

Mensen stoten hun neus

Het enige waar het Kenniscentrum Kusttoerisme zich zorgen over maakt is het feit dat het in het hoogseizoen wellicht te druk wordt in Zeeland. "Je hebt kans dat mensen hun neus stoten wanneer ze graag aan de kust hun vakantie willen doorbrengen. Daardoor zal het wellicht in het achterland wat drukker worden. Fijn voor de ondernemers natuurlijk, maar het kan ook voor wat overlast zorgen", aldus Korteweg-Maris.
Zeeland heeft genoeg pareltjes buiten zon, zee en strand
Dick van der Velde - Gedeputeerde Provincie Zeeland
Gedeputeerde Dick van der Velde hoopt ook op een 'normaal' zomerseizoen. Toch is hij zich ervan bewust dat sommige deelsectoren het nog zwaar hebben. "De horeca heeft de afgelopen twee jaar behoorlijk op z'n donder gekregen. En of ze alle schulden die ze hebben opgebouwd kunnen overleven of dat er voldoende vermogen is om te investeren om bij te blijven is nog maar de vraag." En dat geldt volgens Van der Velde met name voor de dagattracties en de groepsaccommodaties in Zeeland.

Toeristenoverlast

Net als het Kenniscentrum Kusttoerisme maakt Van der Velde zich ongerust over de drukte en toeristenoverlast die er op sommige plekken in Zeeland kan ontstaan tijdens het hoogseizoen. "Wanneer onze landgenoten besluiten om ook dit jaar in eigen land op vakantie te gaan en de Duitsers en de Belgen ook weer komen, vraag ik me af of we dit als sector wel aan kunnen."
Opening toeristenseizoen 2022
Kamperen op Camping De Schotsman bij Kamperland © Omroep Zeeland
De provincie heeft mede daarom besloten om de komende jaren te investeren in de toeristische sector met een meerjarenfinanciering voor Toeristisch Ondernemend Zeeland, het Kenniscentrum Kusttoerisme en Impuls Zeeland. "We merken namelijk dat er de laatste jaren een disbalans is tussen het aantal toeristen, capaciteit en natuur. Dat willen we natuurlijk niet en vandaar dat we gevraagd hebben of deze instellingen willen gaan kijken naar hoe het toerisme in Zeeland eruit moet komen te zien richting 2030", aldus Van der Velde.

Plussen en minnen

Volgens Korteweg-Maris en Van der Velde draagt het toerisme voor een groot deel bij aan het voorzieningenniveau in Zeeland, maar levert tegelijkertijd ook wat overlast op. Korteweg-Maris: "Het toerisme is een belangrijke economische pijler, maar we willen ook dat het toerisme belangrijk is en blijft voor de Zeeuwse samenleving. Daarom moeten we zorgen dat we die negatieve impact verkleinen en de positieve waarde die deze sector kan brengen zoveel mogelijk vergroten. Daar heb je kennis en onderzoek voor nodig en dat gaat nu gebeuren."
Opening toeristenseizoen 2022
De Brouwersdam tijdens een zomerse dag © Omroep Zeeland
Oplossingen om de balans weer geheel terug te krijgen zijn er op dit moment nog niet, maar volgens Korteweg-Maris is seizoensspreiding één van de opties. "Landelijk wordt er in het hoogseizoen natuurlijk al rekening gehouden met spreiding van de schoolvakanties, maar wellicht kan dat uitgebreid worden richting het voor- en naseizoen." Daarnaast vindt ze het belangrijk dat partijen met elkaar in gesprek moeten blijven om ervoor te zorgen dat er een gezond toeristisch klimaat ontstaat, waar iedereen de vruchten van plukt. "Want Zeeland heeft gedurende het hele jaar veel te bieden", aldus Korteweg-Maris.

Pareltjes in Zeeland

Van der Velde sluit zich hierbij aan en wil nogmaals benadrukken dat er in Zeeland nog genoeg ruimte is om te recreëren en te genieten van alle pareltjes die onze provincie, naast zon, zee en strand, te bieden heeft.
Opening toeristenseizoen 2022
Ringrijden in Zoutelande zorgt altijd voor veel drukte © Omroep Zeeland