Liggen die tegels nou nog steeds in jouw tuin? We moeten tegelwippen voor meer biodiversiteit

Het gaat heel slecht met de biodiversiteit in Nederland. Uit een onderzoeksrapport blijkt dat de biodiversiteitscrisis even groot is als de klimaatcrisis. Bioloog André van der Zande, één van de onderzoekers, maakt zich grote zorgen: "Als we op deze manier blijven doorgaan, blijven er straks alleen nog maar ratten, meeuwen en kauwen over."
Betegelde tuin
Tegels moeten gewipt worden voor meer biodiversiteit © Omroep Zeeland
In het radioprogramma De Zeeuwse Kamer vertelt Van der Zande van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) over het onderzoek genaamd Natuurinclusief Nederland. De biodiversiteit gaat volgens dat onderzoeksrapport flink achteruit. In de stedelijke gebieden is er bijna geen natuur te vinden en het aantal insecten is de afgelopen dertig jaar met 75 procent afgenomen.
Volgens het onderzoek moet de landbouw meer oog hebben voor het behoud van biodiversiteit en moet er bij nieuwbouw beter nagedacht worden over het vergroenen van de omgeving: "Er moet meer oog zijn voor natuur en water in de stad."
Tegels wippen
Het aantal insecten is de afgelopen dertig jaar met 75 procent afgenomen © Omroep Zeeland
Niet alleen de boeren en bouwers moeten een steentje bijdragen, dat moeten wij ook zelf doen. Of eigenlijk een steentje wegdragen, want: "Iedereen met een stoep, tuin of balkon zou wat kunnen doen." Eén van de dingen die je zelf thuis kunt doen, is het weghalen van de tegels in je tuin, al zijn het er maar een paar. Plant vervolgens op die plek een aantal wilde bloemen. Insecten hebben dan weer een plek om naartoe te gaan.
Dit Twitteraccount houdt de Nederlandse tuinen scherp in de gaten.
Voor Zeeland geldt dat we veel landelijke gebieden hebben. Van der Zande adviseert de overheden om naar het biodiversiteitsproject in de Hoeksche Waard te kijken. Daar zijn ze al jaren bezig met het bloemrijk maken van de akkerranden. Door het aanleggen van deze groene stroken worden veel insecten en vogels, de natuurlijke vijanden van de plagen, getrokken en hoeven er minder schadelijke middelen op het land gebruikt te worden. Ook drijft er zo minder vervuild water naar de sloten, omdat dat tegengehouden wordt door de bloemen.
Wilde bloemen in de Hoeksche Waard
Wilde bloemen in de Hoeksche Waard © ANP
Luister hier de Zeeuwse Kamer over biodiversiteit terug