Na 30 jaar brandt het vuur nog steeds bij BLØF

BLØF viert dit weekend zijn dertigste verjaardag met twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Daarnaast presenteert de band vandaag het nieuwe album, Polaroid. De titel lijkt een verwijzing naar een fotoalbum waarmee je herinneringen ophaalt, maar de bandleden zelf kijken het liefst vooruit.
Volgens Peter Slager, bassist van de band, voelt het ook helemaal niet als dertig jaar. "Vooral omdat de ambitie en inspiratie er nog steeds zijn. En je denkt dan toch in eerste instantie aan bands als The Golden Earring en De Dijk. Maar goed, we beginnen er nu wel een beetje bij te horen en dat is een raar idee."
BLØF bestaat 30 jaar
In die afgelopen 30 jaar is er ontzettend veel gebeurd wat invloed heeft gehad op de band. De stormachtige doorbraak, het onvoorstelbare verlies van drummer Chris Götte, het succes van de muzikale wereldreis Umoja en van het eigen festival Concert at SEA. Daarnaast alle hits die de band in de loop der jaren heeft gehad. Met natuurlijk het alternatieve Zeeuwse volkslied Aan de Kust en de single Zoutelande, die uitgegroeid is tot een monsterhit in eigen land en in België.
Onze band is een ingewikkeld huwelijk met goede en soms ook slechte seks
Peter Slager - bassist
Het feit dat de band al dertig jaar bestaat heeft volgens Peter alles te maken met de liefde en de vriendschap die ze voor elkaar voelen. "Daarnaast is het ook verslavend om op een podium te staan en liedjes te spelen. Als je dat een paar keer gedaan hebt en het valt goed, dan wil je meer." Volgens zanger Paskal Jakobsen komt het ook door de balans die er is tussen al het gezeik en de discussies en de energie en het trots zijn op elkaar wanneer ze aan het spelen zijn. Peter: "Het is eigenlijk gewoon een ingewikkeld huwelijk met af en toe goede en af en toe slechte seks."

Muzikale uitstapjes

Wat ook helpt is dat de bandleden regelmatig de vrijheid nemen voor muzikale uitstapjes. Peter Slager maakte een soloalbum in dialect en speelde samen met onder meer Fernando Lameirinhas, A Balladeer, Lorrainville en broeder Dieleman. Paskal zong duetten met Miss Montreal en Tabitha en ging op tournee met zijn solotheatervoorstelling Stedentrip. Dit jaar verschijnt het album van Musketiers, een samenwerking van Paskal met Paul de Munnik, Bertolf en Daniel Lohues.
Tijdens de concerten in de Ziggo Dome staat de band op verschillende manieren stil bij het jubileum. Paskal: "We hebben in de loop der jaren met heel wat artiesten samengewerkt, dus de lijst om mensen uit te nodigen voor onze concerten was lang. We hebben daarom na lang beraad besloten om het alleen met z'n vieren te doen, gewoon ons bandje, aangevuld met een extra gitarist voor die lekkere rocksound."

Polaroid

Naast alle bekende hits spelen ze natuurlijk ook een aantal nummers van hun nieuwe album Polaroid. met daarop onder meer de nummers Horizon, Bitterzoet en hun laatste single Er Wordt Op Je Gewacht. Peter: "Ik stel altijd de setlist samen, maar deze keer was het erg ingewikkeld. Je wilt je nieuwe liedjes laten horen aan het publiek, maar het moet ook een bloemlezing zijn van de afgelopen dertig jaar. Maar uiteindelijk is het gelukt en ik denk dat de zaal helemaal losgaat."
BLOF 30 jaar
De Ziggo Dome waar BLØF twee avonden speelt © BLOF
Corona was voor veel mensen een tijd van bezinning en dat gold ook voor de band. Paskal: "We hebben allemaal zin om met een nieuw hoofdstuk te beginnen. En als ik dan afgelopen week Bas in de kleedkamer met Peter hoor praten over waar we het volgende album moeten gaan opnemen, dan krijg ik daar energie van."

Het vuur brandt nog steeds

Peter sluit zich daarbij aan. "Dat vuur dat brandt nog wel, dus we willen nog wel een tijdje door. Maar dan willen we vooral leuke dingen doen en het liefst ook dingen die we nog niet gedaan hebben, dus opnemen op plekken waar we nog niet geweest zijn en spelen waar we nog nooit gestaan hebben."
Een podcast over 30 jaar BLØF
BLØF is totaal niet bezig met de 'nalatenschap' van de band. "Nee joh, laat iedereen het later lekker zelf uitzoeken, dat is namelijk niet aan ons", aldus Paskal. Hij vindt ook niet dat je het groter moet maken dan het is. "Zeker ook niet kleiner, want we zijn erg blij met alles wat we gemaakt en gedaan hebben. Maar het blijft toch ook maar popmuziek." Maar ze zijn het er wel stellig over eens dat het natuurlijk heel erg fijn is om tijdens een optreden te ervaren dat iedereen een bepaalde beleving heeft bij een liedje.
BLOF 30 jaar
De Band BLØF © BLOF

Een gevulde prijzenkast

Aan waardering heeft het de band de afgelopen decennia niet ontbroken. De prijzenkast puilt uit met een Zilveren en een Gouden Harp, de Popprijs, acht Edisons (waaronder de Edison oeuvreprijs), zes 3FM Awards, de Radio 2 Mijlpaal Prijs en twee 100% NL Awards. Tekstdichter Peter Slager ontving in 2017 de Lennaert Nijgh Prijs.