Volgens Noraly Beyer hoeven excuses slavernijverleden niet: 'Ik eis gelijkheid'

Zij is voormalig nieuwspresentator van het NOS-journaal en hij voormalig huisarts in Middelburg. Noraly Beyer en Jan de la Hayze lijken in de verste verte geen verbintenis met elkaar te hebben. Toch is die er. De voorouders van Beyer werkten als huisslaven bij de voorouders van De la Hayze. Vanavond gingen de twee in gesprek met elkaar.
Noraly Beyer
Noraly Beyer (midden) © Omroep Zeeland
Tijdens de discussieavond in de Burgerzaal van het stadhuis van Middelburg werd gesproken over het slavenverleden van Zeeland. Het is de start van een serie avonden over dit pijnlijke onderwerp. Een berucht verleden waar de laatste tijd veel discussie over is.
"Het was ontroerend om te ontdekken dat we een band hebben", vertelt Noraly Beyer. "Al ligt die band in een ver verleden." Een paar weken geleden ontmoetten ze elkaar voor het eerst en ze vindt het nog altijd ontroerend om Jan de la Hayze te zien zitten. "We hebben een verbintenis met elkaar."
Er is ontdekt dat de voormoeder van Noraly Beyer de overgrootvader van Jan de la Hayze heeft gevoed. De moeder van de voormalige huisarts overleed in het kraambed en haar man gaf de voormoeder de rol als voedster. Waarom ze dat heeft gedaan, is niet duidelijk. Maar het beklijft beiden, waarom zij die rol heeft gekregen, terwijl slaven toch altijd als minderwaardig werden gezien.

'Geen wraakgevoelens'

Beyer heeft geen last van schuldgevoelens of wraakzucht. "Ik hoef geen excuses. Wat ik wel wil is dat we allebei openstaan voor het verleden en zien dat we die band hebben." Volgens Beyer moeten we het groter zien. "Nederland en in dit geval Suriname, hebben een band en een geschiedenis met elkaar. Het is geen mooie band en dat is vervelend, maar we moeten leven naar onze kennis."
Jan de Hayze (links)
Jan de Hayze (links) © Omroep Zeeland
Jan de la Hayze vindt het heel fijn om te spreken over deze verborgen geschiedenis. "Door ontmoetingen zoals deze tussen ons en dit soort avonden, is het een klein stapje om met elkaar in gesprek te komen. Het samen praten werkt heel erg prettig."
De la Hayze voelt zich niet verantwoordelijk voor wat zijn voorouders hebben gedaan. "In het geheel niet. Ik vind het afschuwelijk wat er is gebeurd. Maar dat geldt niet alleen voor mijn voorouders, maar voor de hele maatschappij van toen. Ik was geen lid van die maatschappij, dus heb niet het gevoel dat ik daar iets mee te maken heb."

'Ik eis gelijkheid'

Noraly Beyer hoopt vooral dat we elkaar gaan begrijpen en elkaar als gelijkwaardig gaan zien. "Want dat deden we vroeger niet, maar dat eis ik nou wel. De één is niet minder dan de ander, omdat die zwart is."