Huisarts: 'Omikron-variant mild? Lang niet voor iedereen!'

Maatregelen worden afgeschaft, corona is niet tot nauwelijks in het nieuws en niemand lijkt het er nog over te hebben. Want die omikronvariant is zó mild, het is in de praktijk niet meer dan een stevige verkoudheid. Dat is het beeld dat veel mensen nu hebben van corona. Het enige probleem is: het klopt niet. Of in ieder geval: niet voor iedereen.
Huisarts Janneke Kuijlen: omikron is niet voor iedereen mild
"Je kunt er nog steeds flink ziek van worden", zegt huisarts Janneke Kuijlen, met een praktijk in Sint-Maartensdijk. "Een deel van de patiënten heeft er heel veel klachten van. Dat blijf je ook zien met omikron." Coronapatiënten die nu aankloppen bij Kuijlen hebben bijvoorbeeld al meer dan een week last van hoge koorts, aanhoudende vermoeidheid en complicaties door andere infecties. Toch merkt ze wel dat er minder mensen aankloppen met vragen.

'In eerdere golven veel meer telefoontjes'

"We kregen bij eerdere golven veel meer telefoontjes van mensen met vragen over corona. Dat zie je nu niet meer", aldus Kuijlen. Of dat komt doordat omikron milder is of doordat mensen het nu beter kennen en dus minder vaak naar de huisarts stappen, weet ze niet. "Maar ik ben er nu niet hele dagen mee bezig. Dat zag je in eerdere golven wel bij deze besmettingsaantallen."

Spraakverwarring: wat is mild?

Dat zoveel mensen nu lijken te denken dat de mildere omikronvariant van het coronavirus weinig meer is dan een verkoudheidje, komt volgens Kuijlen ook grotendeels door een spraakverwarring tussen medici en de rest van de bevolking. "Wat is mild? Dat is natuurlijk heel erg relatief."
Want in de medische wereld wordt het coronavirus milder genoemd, omdat het zorgt voor minder opnames op de intensive care van het ziekenhuis. "Als je het vergelijkt met iemand die op de ic komt te liggen dan is drie à vier weken ziek thuis zitten daarna nog maandenlang moe zijn al mild. Terwijl, voor iemand die normaal gezond is, dat niet mild is."

Veel grijstinten

Eén ding is zeker: omikron zorgt voor minder ic-opnames dan voorganger delta. Dus in die zin is deze variant wel degelijk 'milder'. "Maar niet voor iedereen", aldus Kuijlen. Er zijn volgens haar veel grijstinten tussen die ic-opname en een verkoudheidje.
Coronapatiënt krijgt thuis zuurstof toegediend om ziekenhuizen te ontlasten
Coronapatiënt krijgt thuis zuurstof toegediend om ziekenhuizen te ontlasten © ANP
"Daaronder vallen ook de mensen die thuis aan de zuurstof zitten en door thuiszorg dezelfde medicatie krijgen als in het ziekenhuis. Die categorie is er ook nog." En die categorie wordt in alle media-aandacht voor de ziekenhuisbezetting weleens over het hoofd gezien

'Vaccinatie zorgt ook voor een milder verloop'

Bovendien heeft de huisarts zo haar twijfels bij het aandeel van het virus zelf in het lagere aantal ic-opnames. "Aan de ene kant komt dat door omikron en aan de andere kant hebben heel veel mensen nu drie of zelfs vier keer hun vaccinatie en boosters gehad. En ook dat zorgt voor een milder verloop. Daar zie je echt wel verschil in."
Dat is voor Kuijlen, als huisarts in een van de gebieden in Zeeland met de laagste vaccinatiegraad, wel een grote zorg als coronapatiënten bij haar aankloppen. "Ik houd altijd mijn hart vast als mensen niet gevaccineerd zijn en nu corona krijgen. Vooral als ze in de risicogroep vallen vanwege hun leeftijd of andere aandoeningen."

'Niet gevaccineerd? Oei...'

Het is vooral een zorg bij het overdragen aan het ziekenhuis. "Dan is ook altijd de vraag: is de patiënt wel of niet gevaccineerd? En bij niet-gevaccineerd krijg je ook altijd de reactie: Oei..." Waarmee ze niet wil zeggen dat iedereen aan de prik moet. "Mijn oproep zou wel zijn: laat je vaccineren áls je erachter kunt staan. Er zijn natuurlijk mensen die daar moeite mee hebben of heel erge twijfels over hebben."

Geen oproep tot meer maatregelen

Bovendien wil ze daarmee ook weer niet oproepen tot meer maatregelen. "Mensen willen natuurlijk op gegeven moment ook gewoon op vakantie en dat begrijp ik ook. Ze willen weer mensen zien en dan kom je ook in groepen bij elkaar."
Dus is haar boodschap eerder: neem geen onnodig risico, wees nog voorzichtig waar dat kan. "Want zelf draag ik ook buiten mijn werk om niet altijd een mondkapje als ik bijvoorbeeld boodschappen ga doen. En ik geef mijn moeder ook wél een knuffel. Als je dat niet doet, dan levert dat ook gezondheidsschade op."