Huisartsen klagen over te veel regels: 'Daar wordt niemand beter van, ze leveren alleen vertraging op'

Huisartsen zijn per dag uren kwijt aan administratie. Tijd die de ze liever besteden aan het directe contact met patiënten. Veel huisartsen vinden dat het anders moet. Zoals Anne-Marijn Kool die praktijk houdt in Zierikzee.
Huisartsen klagen over teveel regels
Anne-Marijn Kool is huisarts in praktijk De Vesting in Zierikzee. "We zien de regeldruk toenemen", zegt ze. "Ik ben nu vijf jaar huisarts en in die periode heb ik gemerkt dat de regeldruk hoger is geworden. Het zijn vooral opgelegde regels rondom het werk, die het moeilijk maken om alles binnen een werkdag geregeld te krijgen."

Twee uur per dag

Per dag is de huisarts zo'n twee uur kwijt aan de directe administratie van haar patiënten. "Ik probeer dat zo veel mogelijk te doen als de patiënt er niet bij is", zegt Kool. "Verder heb ik gelukkig een geweldig team dat veel werk uit handen neemt."
"Huisarts zijn is gelukkig nog steeds een heel mooi vak, waarbij je veel vrijheid hebt om je werk zelf in te richten", zegt ze. "Maar ik hoop dat de regeldruk in de toekomst minder wordt, zodat we goed in contact kunnen blijven met onze patiënten." Volgens Kool zijn er regels waar niemand beter van wordt en die voor patiënten alleen maar vertraging opleveren. "Misschien moeten de regelmakers maar eens terug naar de tekentafel om te kijken of we de regels anders vorm kunnen geven."

'We moeten niet gehinderd worden'

De problemen waarmee mensen naar een huisarts komen, worden steeds complexer, zowel lichamelijk als psychisch. Volgens Kool is dit ook goed. "Als huisarts kennen we de patiënt, de familie en de leefomgeving. Maar we moeten niet gehinderd worden door overbodige administratie en regeltjes, zodat we ons werk kunnen blijven doen."
Huisarts Anne-Marijn Kool in Zierikzee
Huisarts Anne-Marijn Kool is ruim twee uur per dag kwijt aan administratie van patiënten © Omroep Zeeland
Op 11 maart ging VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil bij Medisch Centrum Borrendamme in gesprek met een delegatie Zeeuwse huisartsen en praktijkmanagers over de gevolgen van de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) die per 1 januari 2022 is ingegaan.
Daar kreeg Van den Hil een paarse krokodil. Die een metafoor is voor bureaucratie, overdreven regeltjes en een klantonvriendelijke benadering. Sinds 2019 zetten sommige huisartsen een stempel van de paarse krokodil op formulieren als teken van protest tegen overbodige regeltjes.

'Enorme impact op capaciteit'

De huisartsen en praktijkmanagers stellen dat alle administratieve lasten die voortkomen uit zaken als de Wtza en de Privacywet 'een enorme impact hebben op de capaciteit en tijd van huisartsen en praktijkmedewerkers'. Ze wezen Van den Hil erop dat deze regeldruk ten koste gaat van de zorgverlening.