Na negen jaar draagt Máxima eindelijk de ketting van deze Zeeuwse kunstenaar

Ze moest er bijna negen jaar op wachten, maar eindelijk zag kunstenares Ineke Otte uit Goes haar ketting rond de hals van Máxima. De koningin droeg de mosselketting gisteren tijdens een werkbezoek in Dordrecht. "Ik vind het heel bijzonder."
"Ik had via via al eens gehoord dat ze het wel eens draagt, maar nu was het duidelijk zichtbaar", vertelt Otte met onverholen trots in haar stem. "Ik vind het haar fantastisch staan, het was echt een plaatje. Mooi dat ze dat gisteren voor haar outfit uitgezocht had." Otte gaf de mosselketting aan de koningin tijdens de inhuldigingstour van koning Willem-Alexander in 2013.
Op 21 juni deden koning Willem-Alexander en koningin Máxima toen Middelburg, Goes, Zierikzee en de Brouwersdam aan. "Ik heb haar toen uitgebreid gesproken over mijn sieraden. "'Wat een humor, wat mooi', zei ze toen. Ze was onder de indruk, dat was heel leuk. Toen heb ik deze aangeboden en na zoveel jaren draagt ze het toch in het openbaar."
Film Ineke Otte
Ineke Otte (archieffoto uit 2018) © Ineke Otte
De mosselschelpen van de ketting zijn niet echt. "Een echte mossel blijft ruiken of is te scherp om rond de hals te hebben", legt Otte uit. "Het is een kunststofcombinatie, maar tussen de mosselen heb ik glasparels geregen. Het doffe van de mossel en het glimmende van de parel die er in verwerkt is, maakt het een boeiende compositie." De ketting hangt ook als onderdeel van een collectie in het Museum of Modern Art (MOMA) in San Francisco.
Vandaag geniet Otte nog na van alle aandacht. "Ik kreeg zelfs een bericht van een Argentijnse krant waar het in vermeld werd."