Gratis kinderopvang zorgt meteen voor meer aanloop bij kinderdagverblijven

Nu de kinderopvang in delen van Zeeuws-Vlaanderen gratis is, is het meteen drukker bij de kinderopvang in Sas van Gent. "We hebben tien nieuwe aanmeldingen en acht kinderen die nu vaker komen dan eerst", zegt Jessica Schauvliege van De Statie. "Daar zijn we blij mee. En de verwachting is dat het nog meer zal worden. Het zou kunnen dat we daardoor problemen krijgen met personeel, maar we proberen dat zo goed mogelijk op te vangen."
Gratis kinderopvang
In Zeeuws-Vlaanderen is dit jaar een proef begonnen met twee dagen gratis kinderopvang. Die proef heeft twee doelen: Gelijke kansen voor ieder kind en de concurrentie aangaan met gratis onderwijs en opvang in België. Vandaag werd in De Statie in Sas van Gent gevierd dat die grensplaats samen met Heikant en Eede uitgekozen is voor de landelijke proef. En daarom werden de kinderen getrakteerd op een bezoek van de bekende kinderclown Bumba.

Echt voor iedereen

De regering hoopt in 2025 in heel Nederland gratis kinderopvang te kunnen aanbieden. Om te onderzoeken hoeveel dat gaat kosten en wat het oplevert, is de proef in Zeeuws-Vlaanderen gestart. "Het is echt voor iedereen", zegt Rianne Vons van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen. "Dus ook voor ouders die geen werk hebben. Het is belangrijk dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen, zodat ze op een goede manier door kunnen stromen naar de basisschool."

Leefbaarheid

Sjoerd Sanderse van onderwijsorganisatie Elevantio hoopt dat de grensplaatsen op deze manier ook de concurrentie met scholen in België aan kan gaan. Daar kun je als je 2,5 jaar bent al gratis naar school en daarom kiezen veel Zeeuws-Vlamingen in het grensgebied voor een Vlaamse school. "En wij denken juist dat het belangrijk is voor kinderen om in hun eigen omgeving op te groeien. En daar komt bij dat de scholen in Zeeuws-Vlaanderen ook volume nodig hebben. Dat is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid."
Jessica Schauvliege van De Statie en moeder Cathy Goethals over de gratis kinderopvang
Zeeuwen die niet in Heikant, Eede of Sas van Gent wonen hebben pech, want de proef, die loopt tot eind volgend jaar, is alleen voor kinderen uit het postcodegebied. "Maar we weten dat Zeeland en Nederland meekijken", zegt Sanderse. "Daarna zal het aan de politieke wil liggen of het in heel Nederland wordt ingevoerd."

Voor de kinderen die al bij de kinderopvang zaten, verandert er niet veel. Behalve dan extra vriendjes en vriendinnetjes in de klas én een bezoek van Bumba.