Oproep Stedin aan bedrijven: 'Zet je zonnepanelen eens uit op een zonnige dag'

Het stroomnet op Schouwen-Duiveland en Tholen is - simpel gezegd - te krap om alle stroom van zonnepanelen en windmolens af te voeren. Netbeheerder Stedin werkt aan verzwaring van het netwerk, maar dat is op z'n vroegst pas in 2025 klaar. Daarom vraagt de netbeheerder nu aan bedrijven die duurzame stroom opwekken, om manieren te bedenken waardoor hun stroom níet of later op het netwerk terecht komt.
Zonnepanelen
Afbeelding ter illustratie © Pixabay
"Het is hartstikke vervelend dat deze situatie is ontstaan op Tholen en Schouwen-Duiveland", aldus Warmold ten Zijthoff, innovatiemanager bij Stedin. "Op dit moment gaat het nog steeds goed, maar we sluiten geen nieuwe klanten meer aan. Als we dat wel zouden doen, zou je te veel stroom op het netwerk krijgen en krijg je storingen."

'Bereid vergoedingen te verstrekken'

Om klanten in de wachtrij toch perspectief te geven, vraagt Stedin nu aan grootverbruikers of ze ervoor kunnen zorgen dat hun stroom (op bepaalde momenten) niet op het netwerk komt, als een soort 'flexchallenge'. "Dat een ondernemer op een zonnige dag zegt: 'Ik schakel de zonnepanelen een stukje af', waardoor er minder energie binnenkomt", vertelt Ten Zijthoff. "Een andere oplosrichting zou het plaatsen van batterijen zijn. Of dat je je energievraag naar boven brengt."
Een ondernemer hoeft dit niet om niet te doen. "Als netbeheerder zijn we ook bereid daar vergoedingen voor te verstrekken." De 'flexchallenge' is alleen voor grootgebruikers. Ten Zijthoff: "Het knelpunt is dermate groot dat een individuele kleingebruiker daar nauwelijks invloed op heeft." Stedin hoopt dat als genoeg grootverbruikers meedoen, er weer plek komt op het elektriciteitsnetwerk.
Meedoen aan de challenge?
Tot en met woensdag 4 mei 2022 kunnen geïnteresseerde energieondernemers zich aanmelden via Tenderned. Alle informatie, inclusief de link naar Tenderned met de nodige zaken, is te vinden op: www.stedin.net/stedinflexchallenge