Honderden Amerikaanse tanks en pantserwagens komen aan in Vlissingen

Vlissingen is deze dagen de doorvoerhaven voor een grote lading Amerikaans militair materieel. Honderden tanks, pantservoertuigen en jeeps worden via de haven vervoerd naar Polen waar de Amerikanen een oefenmissie genaamd Defender 22 hebben. De oefening stond al gepland voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak.
Amerikaanse militaire voertuigen trekken door Zeeland
Het overslagterrein is onherkenbaar veranderd door de honderden voertuigen die het havengebied nu bevolken. En er komen nog veel meer wagens bij want het uitladen is nog lang niet klaar. In totaal zal het om duizenden voertuigen gaan. Al het materieel wordt vervolgens één voor één op treintoestellen en in vrachtwagens getakeld waarnaar het naar Polen wordt vervoerd. Een monsterklus dus.
"Nederland heeft een uitstekend transportnetwerk, daarom komen de Amerikanen nu terug om Vlissingen weer als transportbasis te gebruiken", legt Majoor Willibrord Voets uit, hij is onderdeel van de Nederlandse operatieleiding van de missie. De Amerikanen waren de afgelopen winter al in Vlissingen. Toen werden er met name helikopters vervoerd naar het Oosten.
Tanks op trein
Tanks op een trein razen de komende dagen langs stations © Omroep Zeeland
Ondanks dat de Amerikanen meer voertuigen aan land brengen in de haven dan dat het hele Nederlandse defensieapparaat in huis heeft, zullen omwonenden maar weinig merken van de missie. "Het is natuurlijk een afgesloten terrein om mee te beginnen. Per dag gaan er tientallen vrachtwagens richting Brabant en verder. Echt drukker op de weg zal het niet gaan worden." Maar wie de komende dagen op een station staat op de route Zeeland-Brabant kan wel eens vreemd opkijken, want de grootste voertuigen - zoals de tanks - worden over het spoor vervoerd.
Tot medio april gaat alles vanuit Zeeland via de weg en per spoor naar de plaats van bestemming.