Pinautomaten verdwijnen uit het straatbeeld: veel Zeeuwen moeten kilometers reizen voor hun contant geld

Voor veel Zeeuwen is de geldautomaat - tegelijk met het bankfiliaal en andere voorzieningen - inmiddels achter de horizon verdwenen. Uit 63 Zeeuwse postcodegebieden komen meldingen van mensen die vijf kilometer of verder van hun pinautomaat vandaan wonen.
Misschien hou je na het lezen van deze tips wat geld over
Sommige Zeeuwen moeten ver reizen voor contant geld © ANP
In totaal kwamen via de enquête 'Hoe ver is het naar jouw pinautomaat?' 216 meldingen binnen bij Omroep Zeeland. Aanleiding is de afspraak die het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waarin ook de Consumentenbond zit) heeft gemaakt met Geldmaat dat alle Nederlanders in principe hemelsbreed niet verder dan vijf kilometer van een geldautomaat vandaan wonen.

Je kunt niet hemelsbreed fietsen

Maar wat heb je aan hemelsbreed? Fietsen en auto rijden moet je over de weg. Er gaat bijna nooit een rechte weg van huis A naar dorp B waar de geldautomaat staat. In sommige gevallen moet je flink omrijden. De 63 rode stippen zijn de postcodegebieden waar één of meer meldingen vandaan komen.
Veel van de klachten komen uit Zeeuws-Vlaanderen. Een 81-jarige inwoner van Biervliet meldt: "Het is voor mij lastig dat ik niet bij de geldautomaat kan komen. Ik rij geen auto, dus moet ik met het openbaar vervoer en dan nog een stuk lopen."

Tien kilometer fietsen voor je eigen geld

Uit dezelfde plaats, iemand van 28 jaar: "Ik moet er bewust om denken om te gaan pinnen, vaak rij ik er voor terug. Zonde van de tijd. Ik kwam in het dorp een jongen op de fiets tegen, die vroeg waar de dichtstbijzijnde pinautomaat was. Ik moest hem doorverwijzen en hij moest "even" tien kilometer heen en weer fietsen voor zijn eigen geld."

Benzine

De lange reistijd naar de geldautomaat wordt een nog groter bezwaar als je de hoge benzinekosten van tegenwoordig mee gaat rekenen, blijkt uit de meldingen. Een 62-jarige inwoner van Groede pakt precies om die reden de fiets en rijdt zes kilometer heen en zes kilometer terug.
"Bij het ouder worden, wordt het steeds lastiger om ver te reizen. Dan moet iemand anders het gaan doen", schrijft een 70-jarige inwoner van Baarland. Hij gebruikt contanten voornamelijk om fooien te geven en om aan de collectant te geven.

Ik heb niet graag veel geld in huis

Een leeftijdgenoot, maar dan uit de omgeving van Schoondijke merkt op dat hij méér geld opneemt dan hij nodig heeft. "Dat doe je om niet telkens terug te hoeven gaan naar een pinautomaat." Een 85-jarige buurtgenoot heeft hetzelfde probleem: "Ik heb niet graag veel geld in huis, maar ik doe het toch."
Wereldarmoededag
Geen contanten meer, maar wat dan? © Omroep Zeeland
Veel van deze klachten zijn volgens Geldmaat te herleiden op het verschil tussen hemelsbreed en werkelijke rij-afstand. Geldmaat zegt zich zo goed mogelijk te houden aan de afspraak 'vijf kilometer hemelsbreed'. Maximaal 0,3 procent van de bevolking mag buiten die cirkel wonen. In Zeeland zou het dan gaan om maximaal 1.150 mensen die verder moeten reizen voordat ze kunnen pinnen.

Witte vlekken

In een commentaar zegt de woordvoerder Margo van Wijgerden van Geldmaat dat het soms tijdelijk voorkomt dat er in de spreiding van pinautomaten over ons land witte vlekken zijn. Bijvoorbeeld omdat een winkelier het contract heeft opgezegd en er nog geen nieuwe locatie is gevonden.

Onbekend maakt onvindbaar

De ervaring leert, zegt Van Wijgerden ook, dat veel mensen (nog) niet weten waar er wél een automaat staat. Dan reizen ze verder dan nodig is. Er is een gedetailleerde locatiekaart waarop je kunt inzoomen om iedere Geldmaat te vinden. Alleen al in Zeeland zijn er 122.
Geldmaat Spuistraat Terneuzen
"Je neemt meer geld op dan nodig is" © Omroep Zeeland

Gemeente of winkelier

Volgens de Geldmaat-woordvoerder kan er in sommige gevallen nog wel wat gedaan worden aan eventuele witte vlekken waar niet genoeg pinautomaten beschikbaar zijn: "Als een gemeente of ondernemer zich bij ons meldt, bekijken we altijd de mogelijkheden, in combinatie met beschikbaarheid in de omgeving en het aantal transacties op de huidige automaten."

Methode

Er hebben op de oproep door Omroep Zeeland 1.265 mensen met een Zeeuwse postcode (alleen de vier cijfers) gereageerd. Van hen hebben 216 mensen gezegd dat ze op vijf kilometer of meer van een pinautomaat vandaan wonen. We hebben van deze meldingen geen nadere adresgegevens, dus is het niet te controleren of de genoemde afstand klopt.
Er kan op basis van deze methode niet worden uitgerekend waar verhoudingsgewijs de meeste mensen voorbij de grens van vijf kilometer wonen.